In de supermarkt geldt het principe: ‘U vraagt, wij verkopen’. Daarom staan de schappen vol kant-en-klaar producten. Van afbakbroodjes tot granola. Makkelijk, maar lang niet zo lekker en gezond als zelf de keuken in duiken. Deze vijf recepten overtuigen je om de pakjes en zakjes vaker te laten staan.

Recept: Pindakaas

Maak je een keer zelf pindakaas, dan haal je je neus op voor de potjes in de supermarkt. Niet alleen is dit oer-Hollandse broodbeleg vliegensvlug gemaakt, je kunt er ook je eigen draai aan geven. Denk aan pindakaas met een vleugje sambal of pure chocolade.

Je hebt nodig (1 potje):

  • 400 gram ongebrande pinda’s
  • 1 eetlepel kokosolie, olijfolie of zonnebloemolie
  • Snufje zeezout

Rooster de pinda’s 16 minuten in de oven op 180 graden. Doe de olie en het snufje zout in de blender en voeg hier langzaam de noten aan toe. Maal het tot een egale massa. Geen blender? Gebruik dan een vijzel om de pinda’s te malen. Je kunt je zelfgemaakte pindakaas ongeveer een maand bewaren. Tip: maak ook eens een notenpasta, met bijvoorbeeld amandelen of hazelnoten.

Recept: Naan

Zonder naan is een curry niet compleet. In de traditionele Indiase keuken wordt dit platbrood gebruikt als mes en vork. Naast dat naan een lekker bijgerecht is, kun je het ook goed gebruiken als alternatieve pizzabodem. Duikel een paar kliekjes op uit de koelkast – van een bijna slappe courgette tot een restje kaas – en zet deze ‘pizza’ voor een minuut of 8 in de oven.

Je hebt nodig (4 stuks):

  • 300 gram bloem
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 7 gram gist
  • 50 gram roomboter
  • 125 ml water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Verse koriander
  • 1 teen knoflook

Doe de bloem en Griekse yoghurt in een kom en voeg hier 1 eetlepel olijfolie, gist, water en een snufje zout en peper aan toe. Kneed het net zo lang tot het een mooi deeg is. Vorm van het deeg een ronde bal en laat het een uur in een afgedekte kom staan. Verdeel het na dit uur in acht stukken en maak er balletjes van. Verwarm een beetje olie in de pan en bak hier de platgedrukte broodjes om en om in. Ze moeten ongeveer een centimeter dik zijn. Als de broodjes goudbruin zijn, smeer je ze in met een beetje gesmolten boter met knoflook en koriander.

Recept: Granola

Op de redactie zijn we groot fan van deze mix van zaden, noten en gedroogd fruit. Het is het perfecte ontbijt: voedzaam, snel klaar en makkelijk mee te nemen. Strooi wat granola over je kwark, yoghurt of smoothiebowl.

Je hebt nodig (een flinke voorraad):

  • 175 gram havermoutvlokken
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 100 gram gehakte noten, zoals walnoten en amandelen
  • 3 eetlepels honing (ahornsiroop of agavesiroop kan ook)
  • Extra’s als gedroogd fruit, lijnzaad, pure chocolade en pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 180 graden, meng de ingrediënten en bak je granola in ongeveer twintig minuten goudbruin. Hussel het tussendoor om het extra knapperig te maken.

Recept: Kruidenboter

Het geheim van een lekkere kruidenboter zijn de verse kruiden. Niet gek dat een kruidenboter uit de supermarkt weinig smaak heeft. Kweek zelf kruiden in de vensterbank of tuin en verwerk ze daarna in je zelfgemaakte kruidenboter.

Je hebt nodig:

  • Half pakje ongezouten roomboter (125 gram)
  • 2 theelepels citroensap
  • 8 takjes dille
  • 8 stengels bieslook
  • 10 takjes platte peterselie
  • 1,5 teentje knoflook
  • Zout en peper

Laat de boter op kamertemperatuur komen en hak ondertussen de dille, bieslook en platte peterselie fijn. Pers de knoflook en prak dit samen met de kruiden door de boter. Voeg tot slot citroensap en zout en peper toe.

Recept: Kaasfondue

Als de temperatuur daalt, wordt de kaasfonduepan weer van zolder gehaald. Er zijn weinig maaltijden zo gezellig en machtig als deze wintersportklassieker. Laat het pakje kaasfondue voortaan in de supermarkt liggen en ga zelf aan de slag met kaas, kaas en nog meer kaas.

Je hebt nodig (4 personen):

  • 1 teen knoflook
  • 250 ml droge witte wijn
  • 300 gram Gruyère
  • 300 gram Emmentaler
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • Brood
  • Groente (van paprika tot wortel)

Wrijf een pan in met een teentje knoflook en breng de wijn al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de grof geraspte kaas toe. Blijf net zo lang roeren tot de kaas gesmolten is. Let op dat de kaas niet te snel smelt, anders wordt hij draderig. Doe de maïzena bij het kaasmengsel en laat het een paar minuten sudderen. Giet de kaasfondue in een voorverwarmde kaasfonduepan.