Met koken is het soms net als met kleding: je kast hangt vol, maar toch heb je het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken. Herkenbaar? Volgens kookboekenschrijver en culinair journalist Karin Luiten is dit met een goede basisvoorraad zo verleden tijd. Het maakt koken overzichtelijk, makkelijker en vooral lekkerder. Wat het geheim van een perfecte basisvoorraad is, vertelt Karin.

Tip 1: Vul je keukenkastjes met de basis

Koekenboekenschrijver en culinair journalist Karin Luiten: “Een goede basisvoorraad begint natuurlijk met zout en peper. Koop een pepermolen, dan blijft de peper aromatischer dan in voorgemalen vorm. Zorg ook dat je chilivlokken of cayennepeper hebt om gerechten pit mee te geven, en kerriepoeder, komijn en andere kruiden om je gerechten mee op smaak te brengen. Een goede olijfolie en mooie (balsamico)azijn zijn ook must haves. En zorg dat je altijd een paar blikken bonen, linzen, kokosmelk en gepelde tomaten op voorraad hebt.”

Tip 2: Koop handige smaakmakers

“Ik ben tegen pakjes en zakjes, maar maak een uitzondering voor mosterd van goede kwaliteit en mayonaise zonder suiker. Met een beetje azijn of citroensap maak je daar in een handomdraai een lekkere dressing van. Ook met bouillonblokjes is niks mis. Ook dan kies ik echter voor de beste kwaliteit. Paddenstoelenbouillon moet niet alleen maar zout smaken, maar weelderig naar paddenstoelen. Alsof je door een herfstbos loopt.”

Tip 3: Maak optimaal gebruik van je vriezer

“Hoera voor de vriezer! Je kunt er niet alleen kliekjes in bewaren, maar ook producten die altijd weleens van pas komen. Tuinkruiden bijvoorbeeld, zoals koriander. Na het ontdooien is het niet meer zo knapperig, maar het kan nog prima in een curry. Gember kun je, geraspt of in plakjes, ook heel goed invriezen. Rucola of een half plantje basilicum over? Daar kun je met olijfolie, parmezaan en wat noten een heerlijke pesto van maken, die je in handzame porties in de ijsklontjeshouder bewaart. O ja, ook onmisbaar in je vriezer: een zak doperwten, van die handige deelblokjes spinazie en bladerdeeg.”

“En er kan meer in de vriezer dan je denkt. Rijst bijvoorbeeld is ook in te vriezen. Doe dat het liefst in een zakje en wrijf de korrels een beetje los wanneer de rijst half bevroren is. Losse korrels kun je bevroren en al in de wok doen om er nasi van te maken. Gooi ook oud brood nooit weg. Maak er croutons van en/of paneermeel. Ook dat kun je in de vriezer bewaren. Ideaal om een keer een kliekje risotto of puree doorheen te rollen en tot kroketjes te bakken.”

Tip 4: Kijk altijd eerst in je koelkast

Door altijd eerst in je koelkast te kijken, kun je optimaal gebruik maken van je basisvoorraad. Karin: “Vaak belanden kliekjes uit schuldgevoel in de koelkast. Zonde om weg te gooien. Maar de volgende dag heb je geen zin om nog eens hetzelfde te eten en zo belandt dat bakje of die halve pompoen achter in de koelkast en moet je hem, beschimmeld, na een week toch nog weggooien. Met kliekjes kun je vaak meer dan je denkt. Je kunt er zelfs meerdere dagen verrassende gerechten mee op tafel toveren. Ik noem dat 1-2-3-koken of estafettekoken. Geroosterde pompoen over? Pureer op dag 2 met bouillon tot een lekkere soep, voeg op dag 3 kokosmelk en kruiden toe voor een curry. Of wat ook kan: de geroosterde pompoen van dag 1 op een volgende dag toevoegen aan bijvoorbeeld een herfstige paddenstoelenrisotto.”