Als je aan bloemen denkt, begint je maag waarschijnlijk niet spontaan te knorren. Maar wist je dat bloemen niet alleen kleur aan je bord toevoegen, maar ook smaak aan een gerecht? Wij vertellen je welke bloemen eetbaar zijn en geven je inspiratie voor in de keuken.

Voor bloemen en paddenstoelen geldt hetzelfde: je kunt ze allemaal eten, maar je kunt het niet altijd navertellen. Met deze bloemen loop je geen risico en ze zijn ook nog eens lekker:

1. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

De Oost-Indische kers is een snel groeiende klimplant met gele en rode bloemen. Je kunt alles van de plant eten: de zaden, de bladeren en de bloemen. Je kunt de pittige smaak van de Oost-Indische kers vergelijken met de smaak van radijs. De bladeren en bloemen zijn lekker door een salade, in een zelfgemaakte pesto of als garnering op een soep. De zaden van de Oost-Indische kers kun je inmaken, dan heb je een soort kappertjes.

2. Goudsbloem (Calendula officinalis)

De goudsbloem heeft niet veel smaak, maar door de frisse kleur vrolijkt het ieder gerecht op. Je kunt de blaadjes van goudsbloemen gebruiken. Doe ze door de sla of strooi ze net zoals in India over de rijst. Ook leuk: een handje bloemblaadjes door een omelet roeien of door soepen en sauzen voor een kleuraccent.

3. Sleutelbloem (Primula veris)

De gewone sleutelbloem bloeit lang. De bloemen smaken goed in een salade, op een toetje of pannenkoek. Sleutelbloem behoort tot de beschermde planten. Pluk deze dus niet in het wild. Gebruik het kruid niet tijdens de zwangerschap of als je bloedverdunners gebruikt.

4. Daglelies (Hemerocallis species én cultivars)

Daglelies behoren tot de lekkerste eetbare bloemen uit de tuin. Ze zijn er in veel verschillende kleuren. De smaak van de bloemen is eerst zoetig en heeft een peperige nasmaak. Je kunt de structuur vergelijken met de structuur van ijsbergsla, een beetje knisperig. In het Midden-Oosten wordt de daglelie al eeuwen gestoomd, gedroogd en vervolgens aan een soep toegevoegd. Rauw, in een salade bijvoorbeeld, smaakt het ook lekker.

5. Komkommerkruid (Borago officinalis)

Komkommerkruid heeft een lichte, zoute, sappige smaak. De smaak lijkt, heel verrassend, op komkommer. Je kunt de bladeren, maar ook de bloemen eten. Lekker door een salade, door de soep, hutspot of in combinatie met bonen. Of voeg komkommerkruid toe aan een glas gin-tonic, in plaats van een schijfje komkommer of citroen.

6. Paardenbloem (Taraxacum)

Paardenbloemblad en -knopjes worden in sommige landen gezien als versterkend voorjaarsvoedsel. De bloemen zijn lekker door salades, geroerd door een rijstgerecht, door een omelet of gepaneerd en daarna gefrituurd. De bladeren smaken het lekkerste door de sla.

Goed om te weten voordat je plukt:

  • Jonge bloemen zijn het lekkerst, net uit de knop of half in de knop. Hoe ouder de bloemen, hoe bitterder ze gaan smaken.
  • Eet geen bloemen uit de berm langs de weg of die langs de randen in parken bloeien. Eet vooral onbespoten bloemen uit eigen tuin (zaaien maar!), uit de winkel of een andere plek waar geen gevaar is voor schadelijke of vieze stoffen.
  • Bewaar de bloemen in een plastic zakje met een paar druppels water. De luchtvochtigheid stijgt zo, waardoor de bloemen langer mooi blijven.
  • Door de bloemen een half uurtje in ijswater te leggen, kun je ze voor een maaltijd opfrissen.