Spruitjes? Bah! Dat is niet alleen de reactie van veel kinderen, maar ook van sommige volwassenen. Deze groene koolbolletjes vinden we te bitter en eten we niet voor ons plezier. Of zijn er redenen om dat wel te doen? Jazeker, ken deze vijf geheimen van spruitjes en je zet ze vast een keer (of twee) op het menu.

Geheim 1: Hoe groener, hoe verser

Je staat in de winkel en wilt de lekkerste spruit. Alleen, waar let je op? Het geheim van het meest verse spruitje: koop ze zo groen mogelijk en kijk of ze stevig gesloten zijn. Als je deze twee kenmerken kunt afvinken, heb jij de meest verse spruitjes. De maat maakt overigens niet uit; de één vindt kleine spruiten lekker, de ander heeft een voorkeur voor de grotere variant.

Geheim 2: Er zijn meer dan honderd verschillende soorten spruiten

Ken je bijvoorbeeld de paarse spruit? Deze is zoeter en nootachtiger dan zijn groene zusje. De paarse kleur komt door natuurlijke anthocyanen. Bij koken verliest de spruit zijn paarse kleur, maar bij stomen, roosteren of roerbakken niet. Paarse spruiten zijn van eind oktober tot maart te koop en vrolijken elke maaltijd op.

Geheim 3: Melk helpt tegen de zwavellucht

Onze reukpapillen worden niet echt enthousiast van de koollucht van spruitjes. Maar wist je dat je die bittere lucht kunt voorkomen? Het helpt bijvoorbeeld om de spruitjes niet te lang te koken: tien tot twaalf minuten koken is voldoende. De zwavelachtige geur komt namelijk vrij als je ze te lang kookt. Wat ook kan helpen: de spruitjes in melk koken. Je spruiten worden er ook nog eens romiger van en je krijgt minder last van maagzuur.

Geheim 4: Stoom ze voor een portie vitamine C

Spruitjes zitten boordevol vitamine C en daar houdt ons lichaam van. Alleen, door ze te koken verdampt die vitamine waar je bijstaat. Zonde! Pak daarom geen pan maar stoom je spruitjes en je weet niet wat je proeft. Zout en andere kruiden zijn zelfs niet meer nodig (maar maken ze wel extra lekker).

Geheim 5: Spruitjes en noten zijn een gouden combinatie

Voeg iets hartigs toe zoals kaas, spekjes of vis, maar ook noten zoals amandelen of walnoten passen perfect bij spruitjes. Zo maak je van een bitter gerecht iets lekkers. Wat ook lekker is: een spruitensalade. Kook de spruitjes net iets korter en laat ze afkoelen. Voeg er wat kaas en je favoriete fruit aan toe en je hebt een heerlijke maaltijd.