Wit, melk en puur – de heilige drie-eenheid als het gaat om chocolade. Alhoewel … wij van Lekker Gezond willen een nieuwe ster toevoegen: rauwe chocolade. Heb jij deze smaak al eens geproefd? Dat wil je zeker na het lezen van deze vijf geheimen.

Geheim 1: De bonen worden niet gebrand

Rauwe cacao is het onbewerkte, bittere, maar voedingsrijkere zusje van cacaopoeder. Bij rauwe cacao worden de bonen niet gebrand, maar zijn ze koud gemalen. De oven komt dus niet in dit verhaal voor. Bij rauwe chocolade, ook bekend als ‘raw chocolate’, blijft de temperatuur tijdens de hele productie onder de 42 graden celsius, terwijl bij reguliere chocolade de temperatuur oploopt tot 150 graden.

Geheim 2: ‘Rauw’ zegt niets over het cacaopercentage

Als je op een etiket de term ‘raw chocolate’ ziet staan, betekent dat niet dat deze reep voor honderd procent uit cacao bestaat. Het zegt überhaupt niets over het cacaopercentage; het geeft alleen aan dat de cacao die is gebruikt, niet geroosterd is. Toch is rauwe chocolade vaak pure chocolade. Bij melkchocolade wordt er namelijk echte melk bij gedaan en dan is het weer op hoge stand verwerkt, terwijl rauwe chocolade ‘low processed’ is.

Geheim 3: In rauwe cacao zitten waardevolle voedingsstoffen

In rauwe cacao zitten veel waardevolle voedingsstoffen:

  • Tryptofaan, een stofje dat je stemming verbetert
  • Flavanolen (antioxidanten), die een positief effect hebben op de bloedvaten
  • Het mineraal magnesium, een belangrijk anti-stress mineraal
  • Veel fenylethylamine, de ‘love drug’ die je een blij gevoel geeft
  • Theobromine, de stof die zorgt voor de bittere smaak

Geheim 4: Rauwe chocolade eten is een vorm van mindfulness

Ja, echt. Van rauwe chocolade eet je maar een klein stukje en als je goed proeft, kun je allerlei smaken onderscheiden. Ga er dus lekker voor zitten en neem een blokje!

Geheim 5: Het is heerlijk in zoete gerechten

Rauwe cacaonibs en rauwe chocolade zijn ideaal voor op een pannenkoek, door de yoghurt of door een fruitsalade. Zo maak je een pannenkoekje: prak een banaan samen met een ei en een volle theelepel rauwe cacao tot een glad geheel. Bak er kleine pannenkoekjes van met een beetje kokosolie. Zoet met agavesiroop.