De witte champignon vindt zijn weg ruimschoots op ons bord. Maar er zijn zoveel meer wilde paddenstoelen. Oesterzwammen, shiitake en … eekhoorntjesbrood! Deze paddenstoel hoort thuis in een lekkere en gezonde keuken. Wij delen vijf geheimen.

Geheim 1: Ze houden niet van een koude douche

Staat er eekhoorntjesbrood op het menu vanavond? Lekker! Handig om te weten is dat je de verse paddenstoelen niet wast; zo voorkom je vlekken en houd je de smaak optimaal. Wil je de paddenstoel wel schoonmaken, omdat er aarde opzit? Schoonwrijven met keukenpapier kan wel.

Geheim 2: Eekhoorntjesbrood smaakt naar noten

Eekhoorntjesbrood onderscheidt zich van andere paddenstoelen vanwege de nootachtige smaak. Gedroogd eekhoorntjesbrood is nog smaakvoller dan de verse variant. Deze paddenstoel hoort dan ook zeker thuis in een salade. Ook lekker: maak een tosti met kaas en eekhoorntjesbrood.

Geheim 3: Het is een omelet

Stiekem leent eekhoorntjesbrood zich voor elk recept. Denk maar aan je favoriete pastarecept, risotto of soep. Grote kans dat deze paddenstoel zich hier prima zou thuis voelen. Maar de smaak en structuur van eekhoorntjesbrood is ook perfect in combinatie met ei. Zo maak je een lekkere omelet: Snijd het eekhoorntjesbrood in plakken en bak de paddenstoelen kort op hoog vuur. Voeg twee eieren toe en wacht tot je omelet klaar is. Maak je broodje af met een bedje van rucola en klaar is je broodje eekhoorn.

Geheim 4: Eekhoorntjesbrood is heerlijk als kruid

Eekhoorntjesbrood kun je heerlijk kruiden met bijvoorbeeld knoflook, zout en peterselie. Maar wist je ook dat je eekhoorntjesbrood kunt gebruiken als kruid? Door de hartige, nootachtige smaak is het een heerlijk kruid in soepen, salades, risotto en over vlees, havermoutpap en aardappelen. Je gebruikt hiervoor gedroogd eekhoorntjesbrood dat je in een keukenmachine maalt tot fijn poeder. Dat duurt zo’n dertig seconden. Vervolgens giet je het over in een schone, droge fles en bewaar je het op een koele, donkere plaats. Grote kans dat dit al snel je favoriete kruid in de keuken wordt.

Geheim 5: Gedroogd eekhoorntjesbrood week je eerst

Voordat je gedroogd eekhoorntjesbrood kunt gebruiken, ga je het weken. Vaak wordt aangeraden om dit te doen in heet water, maar dat hoeft niet. Sterker nog, door lauwwarm water gebruiken blijft de smaak beter behouden. Vaak is het voldoende om ze dertig minuten te laten weken. Extra leuk aan het voorweken: je houdt er een heerlijke bouillon aan over.

Wist je dat wortelloof kunt eten? Lees de vijf geheimen van wortel.