Er is bijna niemand die de combinatie van zoet en romig en knapperig en zout kan weerstaan. Niet gek dat chocolade en chips de populairste snacks ter wereld zijn. Maar welke lekkernij is goedkoper, gezonder en duurzamer? De gefrituurde aardappel en het romige snoepgoed nemen plaats in de ring.

Dankzij de Azteken, een stam uit Mexico, eten wij nu chocola. Hier groeiden veel cacaobomen en maakten ze een speciale chocoladedrank van de vrucht. Een brouwsel dat vermoeidheid tegen moest gaan. In 1585 werden cacaobonen voor het eerst naar Spanje vervoerd. Chocolade werd toen nog steeds alleen gedronken en was alleen betaalbaar voor de adel. In 1728 kwam de eerste chocoladefabriek in Engeland. Dertig jaar later volgden er fabrieken in Duitsland en Frankrijk. Aan het begin van de 19e eeuw produceerden kruidenier François-Louis Caillen en Henri Nestlé de eerste melkchocolade. Uiteindelijk daalde de prijs en werd chocolade ook betaalbaar voor de rest van de bevolking.

Chips werd geboren in 1853. Een kritische hotelgast in Amerika vond de gebakken aardappels te dik en stuurde ze terug naar de keuken. De flinterdunne aardappelschijfjes die kok George Crum toen maakte werden een hit. Sinds die dag is de ‘potato chips’ een feit.

Wat is goedkoper?

We kiezen voor de klassiekers: naturel chips en melkchocolade. Bij Albert Heijn koop je voor €0,63 een zak naturel chips van 200 gram. Voor €0,49 heb je een reep melkchocolade van 100 gram, ook van het budgetmerk. Bij Jumbo betaal je voor een reep van dezelfde grootte €0,47. De goedkoopste zak naturel chips kost daar €0,61.

De winnaar: Het verschil is klein, maar chips is in verhouding net iets goedkoper. Voor de prijs hoef je deze snacks in ieder geval niet te laten liggen.

Wat zegt de gezonde meetlat?

Er zijn mensen die een week met een zak chips en reep chocolade doen en mensen die het in één avond in hun holle kies stoppen. Het is daarom lastig te bepalen wat een gemiddeld portie chips en chocolade is. Wij houden een portie van 50 gram aan. Dit is de helft van een reep chocolade en één vierde van een zak chips. De meeste mensen kost het geen moeite om dit met een avond bankhangen op te eten.

  • Calorieën: 255 kcal in melkchocolade, 280 kcal in naturel chips
  • Vet: 13 gram in chocolade, 17,5 gram in naturel chips
  • Vezels: 1,5 gram in melkchocolade, 2 gram in naturel chips
  • Koolhydraten: 31 gram in chocolade en 26,5 gram in chips
  • Waarvan suikers: 30,5 gram in chocolade, 0,2 gram in chips
  • Eiwitten: 2,7 gram in chocolade, 3,2 gram eiwitten in chips
  • Zout: 0,1 gram in chocolade, 0,75 gram zout in chips.

De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.

Wat is duurzamer?

Per jaar wordt er ongeveer 50.000 ton cacao in Nederland verwerkt, dat is zo’n 13 procent van de totale wereldproductie. De meeste cacaobomen staan in Ivoorkust, Indonesië, Ghana, Venezuela en Ecuador. Daar worden de bonen gedroogd en gecontroleerd en vervolgens naar fabrieken in Nederland en de rest van de wereld vervoerd. Naast cacao is er voor het maken van een reep chocolade ook suiker en melk nodig. In Nederland zijn er veel boeren die suikerbieten verbouwen. Om de chocolade romig te maken, wordt er melk aan toegevoegd. Tegenwoordig worden bijna alle koeien gemelkt met melkmachines of volautomatische melkrobots. Makkelijk, maar alles behalve prettig voor de koeien. De meeste koeien worden in grote stallen gehouden en staan een groot deel van het jaar binnen. Ook kost het produceren van meer dan 8000 kilo melk per jaar de koeien veel energie. Het wordt wel vergeleken met een mens die dag in dag uit acht uur hardloopt per dag.

De chips die je koopt in de supermarkt heeft een korte reis achter de rug. De kans is groot dat het gemaakt is van aardappels van eigen bodem en dat het gefrituurd wordt in een fabriek in Nederland. Wel wordt voor veel chips palmolie gebruikt. Palmolie ligt onder vuur, omdat voor de aanleg van oliepalmplantages stukken regenwoud worden gepakt. Eén plantage kan zo groot zijn als 60.000 voetbalvelden. Daarnaast is deze populaire olie niet goed voor onze gezondheid door de grote hoeveelheid verzadigd vet.

De winnaar: Chips. De aardappels voor deze zoute snack komen van eigen bodem en worden in een fabriek in Nederland tot chips gemaakt. Cacao moet een flinke reis afleggen voordat het in Nederland is. Voor het maken van chips wordt wel meestal palmolie gebruikt. Gelukkig wordt dit wel steeds duurzamer geproduceerd. Ook een duurzamere optie: zuivelvrije chocolade.

Wie is de winnaar: chips of chocolade?

Chips wint het van de chocola, omdat het iets gezonder en duurzamer is. Houd het wel bij een handje of bakje en graai niet meteen de hele zak leeg. Hetzelfde geldt voor chocolade: maak niet meteen de hele reep soldaat.