Suiker, kokosvet, melk, brood en kip – er gaat geen dag gaat voorbij of meningen over de gezondheid van deze producten vliegen om je oren: brood maakt dik, melk sloopt ons en kokosvet is top. En plofkippen en cola? Dat is gewoon slecht. Waar? Of niet? Lees deze nieuwste inzichten in slepende discussies die over tafel gingen bij het Big Five event van VoedingNu.

Voeding verdeelt en – of nee – gezónde voeding verdeeld. Het was reden voor Voeding NU om een scala aan sprekers uit te nodigen tijdens het Bloggersevent ‘The Big Five van onze voeding’. Is gezond en ongezond eten net zo makkelijk als zwart-wit?

Steeds gezondere cola?

Stel je voor: een zaal vol kritische journalisten, diëtisten en foodbloggers en een presentatie van Jan Burger, manager van Coca-Cola Europa. Een bijzondere combinatie. Cola past niet in een (super) gezond voedingspatroon, toch blijkt de company bezig te zijn met gezonde innovaties. Burger: “We streven er naar om voor 2020 het aantal calorieën in frisdrank met tien procent te verminderen, zonder iets op de smaak in te leveren.” De meningen uit de zaal zijn verdeeld, van “Ik vind het knap dat je hier bent” tot “Je moet gewoon geen cola drinken”.

Het duurzaamste stukje vlees

“Wie eet er wel eens kip?”, vraagt dagvoorzitter Meike de Jong. Maar een paar handen gaan twijfelend de lucht in. Meteen is duidelijk dat merendeel van de aanwezigen geen of bijna geen vlees eet. Wie wél kip eet, kiest voor de biologische variant. Dat kip een duurzaam stukje vlees is, vertelt onderzoeker en consumptiesocioloog Hans Dagevos even later. “Kip heeft een gunstig CO2-footprint vanwege de efficiëntie waarmee voer wordt omgezet in vlees.”

Wie kijkt naar dierenwelzijnsfactoren,  kan het beste biologische kip kopen. “Maar wie kijkt naar het milieu, zou juist is scharrelkip de meest bewuste keus zijn.” Een eyeopener: als het om kip gaat, er is dus niet één beste keus.

En de plofkippen in Nederland? Volgens Dagevos is de Nederlandse kip door alle inspanningen in de pluimveesector vooral een groene kip is. Hij spreekt om die reden zelfs van een ‘bofkip’, buiten Nederland heeft een kip het pas echt slecht.

Een ode aan brood

Ook opvallend: de presentatie van Fred Brauns, hoogleraar innovatie gezonde voeding. Hij geeft na boeken als ‘Broodbuik’ een ander geluid. “Vaak wordt gezegd dat moderne tarwe meer gluten bevat en andere ziekmakende stoffen dan de granen van vroeger, maar hier is helemaal geen bewijs voor.” Nog een reden om vaker brood te eten: “Het is bewezen dat je door het eten van volkorenbrood de kans op hart- en vaatziekten en overgewicht kleiner is.”

Professor Ingeborg Brouwer (Vrije Universiteit Amsterdam) ging in op kokosvet. Ze lichtte de voedingskundige eigenschappen en functies van verschillende vetten toe in kokosvet. “Je kunt best wokken met kokosvet, als je het lekker vindt. Maar het bestaat toch uit veel verzadigd vet, 85 procent.” En hierdoor gaat het LDL-cholesterol omhoog, het cholesterol dat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Is kokosvet echt zo supergezond, zoals zoveel bloggers en foodies beweren? Ze gaf een duidelijk en simpel antwoord. “Nee.”

Geen antwoorden

Het congres gaf veel antwoorden, maar opende nog meer nieuwe discussies. Oftewel: over gezonde voeding zijn de meningen flink verdeeld. En tot de tijd dat we het echt allemaal weten … laten we cola toch even staan.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier ‘Weet wat je eet’