Wie liever geen koemelk drinkt, kan zijn geluk niet op in de supermarkt. Er zijn eindeloos veel plantaardige alternatieven te koop. Maar wat is eigenlijk de gezondste, goedkoopste en duurzaamste keus: amandelmelk of koemelk? De Hollandse klassieker en populaire notenmelk nemen plaats in de ring. Wie is de winnaar?

In de supermarkt lijkt er steeds weer een nieuwe ‘melksoort’ bij te komen. Wat dacht je van amandelmelk, havermelk, sojamelk, rijstmelk en kokosmelk? En dan zijn er ook nog genoeg varianten hierop, zoals rijst-kokosmelk. Amandelmelk is één van de favorieten in het plantaardige melkschap. In Amerika wordt er zelfs meer amandelmelk verkocht dan sojamelk. En wie tegenwoordig een cappuccino of latte macchiato besteld bij een koffietentje, kan bijna altijd voor een zuivelvrij kopje kiezen. Alleen de vraagt blijft: is het ook gezonder dan koemelk? En ben je echt zo milieubewust bezig als je kiest voor amandelmelk? Tijd om het te onderzoeken!

Wat is goedkoper?

Een liter halfvolle melk koop je voor €0,69 van het merk de Zaanse Hoeve. Amandelmelk kun je gezoet en ongezoet kopen. Voor de goedkoopste ongezoete amandelmelk bij Albert Heijn betaal je €1,35 voor een liter. Bij Jumbo betaal je nog iets minder, €1,25 per liter.

Winnaar: De prijsverschillen tussen koemelk en ongezoete amandelmelk zijn niet groot. Toch ben je goedkoper uit als je een liter koemelk koopt.

Wat zegt de gezonde meetlat?

Voor deze test vergelijken we halfvolle melk van de Zaanse Hoeve en ongezoete amandelmelk van het eigen merk van Albert Heijn. Dit zijn de voedingswaarden voor 100 milliliter* op een rij:

  • Energie: In 100 milliliter halfvolle melk zitten 33 calorieën, in ongezoete amandelmelk 14.
  • Eiwitten: In melk zitten meer eiwitten dan in amandelmelk: 3 gram, tegenover 0,4 gram.
  • Suiker: In 100 milliliter halfvolle melk zit 4 gram suiker. In amandelmelk zit geen suiker (0 gram).
  • Voedingsvezels: 0 gram in melk, 0,4 gram in amandelmelk.
  • Verzadigd vet: 0,3 gram in halfvolle melk en 0,1 gram in amandelmelk.
  • Zout: In melk zit 0,1 gram zout, in amandelmelk ook.

*100 milliliter amandelmelk of koemelk past in een klein kopje.

Winnaar: Gelijkspel. Melk en amandelmelk vergelijken is nog niet zo eenvoudig. Als je naar de voedingswaarden kijkt, vallen er een aantal dingen op: in ongezoete amandelmelk zit meer dan helft minder calorieën. Koemelk bevat meer eiwitten, maar ook meer verzadigd vet. Wat je in deze lijst niet ziet staan, is het aantal vitaminen. Koemelk is een bron van veel belangrijke vitaminen, zoals calcium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B12 en foliumzuur. Aan amandelmelk worden soms vitaminen toegevoegd.

Maar amandelen zijn toch heel gezond? Ja, absoluut. Een handje amandelen is een eiwitrijke en vitaminerijke snack, vol gezonde vetten. Alleen bestaat een liter amandelmelk uit 2 tot 2,5 procent amandelpasta. Astrid Postma, voedingsexpert bij het Voedingscentrum, rekende voor Volkskrant uit dat dit maar 4 gram amandelen is per glas van 200 milliliter. De gezondheidsvoordelen van amandelen in de plantaardige melk zijn dus te verwaarlozen.

Wat is duurzamer?

Voor veel mensen is het milieu één van de belangrijkste redenen om geen koemelk te gebruiken, maar voor amandelmelk of een ander plantaardig alternatief te kiezen. Handig, want wie veganistisch eet of lactose-intolerant is, kan zo toch pannenkoeken bakken en latte macchiato’s drinken. Het is alleen te kort door de bocht om te zeggen dat amandelmelk een duurzamer product is.

Voor het kweken van één amandel is 3,7 liter water nodig en voor de productie van 100 liter koemelk, 100 liter water. Koemelk kun je kopen bij de (biologische) boer om de hoek, maar amandelen moeten we laten invliegen. Er zijn helaas weinig gebieden geschikt voor het verbouwen van amandelen. De meeste amandelen komen uit Californië. Hier groeien ze goed, mits de boeren genoeg water hebben. Dat is lastig in een gebied waar het de laatste tijd gortdroog is. De boeren hebben hier een oplossing voor gevonden: het graven van diepe putten om aan water te komen. Alleen is dat natuurlijk alles behalve milieuvriendelijk.

Winnaar: Gelijkspel. Amandelmelk is niet zo groen als dat het lijkt, maar het produceren van koemelk gaat niet zonder dierenleed.

Wie is de winnaar: amandelmelk of koemelk?

Als je kiest voor een meer plantaardige leefstijl, dan is amandelmelk de winnaar. Vind je een gezonde leefstijl het belangrijkste? Dan is variatie ook in dit geval de meest gezonde keuze.

Lees meer over dit onderwerp