Hoewel het buiten echt koud kan zijn, geeft een goede boswandeling je een flinke oppepper. Kijk tijdens de wandeling eens naar beneden, want die tamme kastanjes zijn erg lekker om op te eten. Remco van der Leij, de oprichter van Guerrilla Food (want zo heet eten dat je op straat vindt), heeft daarom deze week gepofte kastanjes voor ons in petto.

Kastanjenootjes bevatten veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Meestal vind je ze in het bos, maar ze kunnen ook in parken en tuinen liggen. Tamme kastanjes herken je aan een pluimpje aan de bovenkant van de noot. Ook zijn de nootjes aan één kant vlak. Soms zitten er meerdere nootjes in de bolster. Je maakt de bolster open door handschoenen te gebruiken of je verwijdert ze met je schoenen.

Tamme kastanjes met honing

Naar huis met een zak vol kastanjes? Gooi ze in een bak met water en haal de kastanjes die blijven drijven eruit; deze zijn dan niet meer goed. Zet met een scherp mes een kruis bovenop iedere kastanje, zodat ze tijdens het poffen niet ontploffen. Bewaar je de nootjes iets langer, dan worden ze qua smaak iets droger en zoeter.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Spreid de kastanjes uit op een bakplaat en pof ze in tien minuten gaar. Kleinere kastanjes mogen twee minuten korter in de oven. Meestal kun je aan de geur al een beetje afleiden of de kastanjes gaar zijn. Let wel op dat ze niet verbranden, dus werp af en toe even een blik in de oven. Als het tijd is, kun je de kastanjes uit de oven halen en de notendoppen verwijderen – die gaan er gemakkelijk af. Verwijder ook het vliesje om de noot.

Extra lekkere nootjes? Serveer de kastanjes op een schaaltje met wat poedersuiker, honing of stroop. Je kunt de nootjes ook vermalen en in een chocoladetaart verwerken. Een andere manier om kastanjenootjes te eten is pureren voor bij het avondeten of door de havermoutpap.

Eet geen wilde kastanjes!

Pas op dat je tamme kastanjes niet verwart paardenkastanjes (wilde kastanjes), want die zijn niet eetbaar. Je herkent het verschil tussen wilde en tamme kastanjes door te letten op de buitenkant: de bolster van tamme kastanjes heeft lange, dunne stekels. De bolster van paardenkastanjes zijn een stuk korter en dikker. Ook zijn de noten van de paardenkastanje rond in plaats van vlak aan één kant. Alleen tamme kastanjes kun je poffen en pureren.

Zoek, vind en eet

Remco van der Leij is bedenker van Guerrilla Food-recepten. Guerrilla Food is een initiatief van Zuperzozial. Remco gaat regelmatig naar buiten om eetbare planten, bloemen en bladeren te vinden. “Ik heb wel eens wilde mosselen geserveerd aan vrienden. ‘Kan je die eten?’ was de reactie. Natuurlijk! Denk je dat ze in Zeeland in een aquarium groeien? Dat is ook in open zee.”