Bier heeft een lekker imago, maar gezond? Nee. Hoewel je een biertje ook niet zult kiezen vanwege het gezondheidsaspect, waren we toch benieuwd. Wat is gezonder: een alcoholvrij biertje of een gewoon pilsje? We zochten het uit en keken naar prijs, voedingswaarden en duurzaamheid. De all-time favorite en de underdog – wie wint?

Hoewel pils verreweg de meest gedronken biersoort is, is alcoholvrij bier bezig met een opmars. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse branchevereniging Nederlandse Brouwers. De inname van alcoholvrij bier is in Nederland sinds 2010 meer dan verdriedubbeld. Mensen kiezen onder andere vanwege gezondheidsredenen (soms) voor alcoholvrij, maar is het ook echt gezonder?

Wat is goedkoper?

Je hoeft niet diep in je buidel te tasten voor een flesje bier. Pils of alcoholvrij bier, het is allebei niet duur in de supermarkt. Toch heb je alcoholvrij bier al voor 44 cent (tot ongeveer 67 cent). Wil je een pilsje kopen, dan zul je daar minimaal 15 cent bovenop moeten doen (tot ongeveer 44 cent).

Winnaar: Het scheelt niet veel. Zowel pils als alcoholvrij bier heb je in allerlei soorten, maten en prijzen. Maar: alcoholvrij bier is over het algemeen iets goedkoper dan een flesje pils.

Wat is slanker?

Pils bevat alcohol en dus een flinke dosis aan calorieën. Alcoholvrij bier bevat geen alcohol en dus … minder calorieën. Hoeveel scheelt het dan, denk je misschien? Alcoholvrij bier bevat rond de 26 calorieën per 100 gram terwijl pils ongeveer 45 calorieën bevat per 100 gram.

Winnaar: De prijs voor slankere keuze gaat naar alcoholvrij bier. Die telt bijna de helft minder calorieën.

Wat zegt de gezonde meetlat?

Zowel pils als alcoholvrij bier is eerder lekker dan gezond. Ons lichaam wordt niet vrolijk van alcohol, maar evenmin van de suikers die in alcoholvrij bier vaak extra zijn toegevoegd. Welke is dan het minst ongezond? De cijfers van NEVO vertellen ons het volgende over de voedingswaarden:

  • Eiwitten: pils bevat ietsiepietsie meer eiwitten: 0,4 gram tegenover 0,3 gram.
  • Voedingsvezels: pils scoort 0,3 gram voedingsvezels, alcoholvrij bier 0,1 gram
  • Vet: allebei 0 gram
  • Koolhydraten: 3 gram koolhydraten in pils, 6,1 gram in alcoholvrij bier
  • Vitaminen en mineralen: in bier zit van zowel natrium, kalium, fosfor als magnesium de dubbele hoeveelheid in vergelijking met alcoholvrij bier. Alcoholvrij bier bevat alleen iets meer calcium

Winnaar: Los van de calorieën, is pils in dit geval de gezondere keuze. Het bevat meer vitaminen, mineralen en vezels en minder koolhydraten.

Wat zegt je lichaam?

Je lichaam reageert op alcohol in bier. Het wordt daar niet blij van, zeker niet als je fanatiek drinkt. Alcoholvrij bier is dus een betere keuze – of toch niet? Dit bier bevat weer meer suikers. En daar wordt je lichaam ook niet vrolijk van. Alcohol en suiker met elkaar vergelijken is erg lastig.

Winnaar: Gelijkspel. Alcohol is eerder verslavend en kan zeer ernstige gezondheidseffecten hebben, maar ook suiker kan ons lichaam flink in de war schoppen en negatief bijdragen aan diverse ziektes. Onze conclusie: zowel van alcohol als suiker wordt je lichaam niet blij.

Wat is duurzamer?

Dit is lastig om te vergelijken. Vooral alcoholvrij bier kan bestaan uit allerlei verschillende ingrediënten. De duurzaamheid van bier gaat niet alleen over de ingrediënten en herkomst van grondstoffen. Het gaat ook om energieverbruik, groene energie en waterverbruik. De meeste hop komt uit het buitenland, uit de Verenigde Staten en Duitsland. Over het algemeen is bier (nog) niet duurzaam geproduceerd, beoordeelde Rank a Brand in 2016.

Winnaar: We zetten in op gelijkspel. Bier is over het algemeen (nog) niet duurzaam, maar er zijn meerdere merken die wel duurzaam zijn. En deze merken verkopen zowel pils als alcoholvrij bier.

Wie is de winnaar: pils of alcoholvrij bier?

Alcoholvrij bier is de winnaar. Het is een slanker en goedkoper. Toch is pils in sommige opzichten een gezondere keuze en net zo duurzaam als alcoholvrij bier. De strijd is nog niet gestreden. Een ding is zeker: bier drink je niet omdat het gezond is. Drink het dus met mate. Weet jij trouwens of je van bier écht een bierbuik kunt krijgen? Eerder zochten we uit of een bierbuik echt bestaat.