We letten op calorieën, koolhydraten, vetten en het volume van ons eten. Het moet allemaal minder, want alleen dan ontkomen we aan een zwembandje en blijven we gezond. Als het aan diëtist Karine Hoenderdos ligt, komt daar verandering in. Zij schreef een boek met als titel ‘Eet meer!’. Dat klinkt als een paradijs waar we meer over willen weten.

Lekker én veel eten, dat willen we allemaal. Goed nieuws: het mag! Als het aan journalist en diëtist Karine Hoenderdos ligt, scheppen we lekker veel op ons bord. Hoe zit dat?

Plantaardig eetpatroon

Het geheim: “Je gaat veel meer plantaardige producten eten.” Denk aan groente, fruit, peulvruchten en noten. “Deze voedingsmiddelen leveren veel voedingsstoffen tegen in verhouding weinig calorieën”, legt Hoenderdos uit. “We raden aan om 300 tot 400 gram groenten te eten en drie stuks fruit.” Ook de peulvruchten zijn een belangrijk onderdeel in het PuurGezond eetpatroon: 200 gram per week. En vrouwen wordt aanbevolen om tussen de 250 en 300 gram brood, aardappelen, pasta en rijst per dag binnen te krijgen.

Verliezen van kilo’s

Wil je afvallen, maar lukt dat niet met minder eten? Dat is niet zo gek. Als je weinig eet, past je lichaam zich aan door de stofwisseling te verlagen. Je zult steeds kleinere porties moeten eten om af te blijven vallen. Wil je blijvend resultaat dan zul je juist meer moeten eten. Zo verhoog je je stofwisseling. Het eetpatroon dat Hoenderdos in haar boek Eet meer! uitlegt, voldoet daaraan. Hoenderdos: “Door dit eetpatroon zal je waarschijnlijk op een rustige, gemakkelijke manier wat kilo’s verliezen.” Is ‘een paar’ niet voldoende, dan kun je ervoor kiezen om de hoeveelheid koolhydraten te beperken. Minder brood, pasta, granen en geen suiker en zoetigheid. Zorg wel dat het volume van je voeding op peil blijft, dus eet lekker veel groente en fruit!

Energie voor drie

Door je manier van leven kun je je lichaam ondersteunen en koesteren. Voeding is daarbij een van de krachtigste instrumenten die je kunt inzetten, schrijft Hoenderdos in haar boek. De keuzes die je maakt hebben effect op je gezondheid. “Gaan we meer groenten eten dan scheelt dat 2500 sterfgevallen per jaar, blijkt uit een rapport van RIVM. Bij meer fruit is dat bijna het dubbele: dat scheelt 4800 sterfgevallen.”

Ook op korte termijn kan het veel goeds voor je doen. “Je energiepeil neemt toe, je hebt veel minder last van dipjes, je stoelgang wordt beter en je hebt een minder opgeblazen gevoel.” En: “Het is wetenschappelijk aangetoond dat je huid gaat stralen als je meer groenten en fruit eet.”

Zo eet je makkelijk 400 gram groente

Meer groenten en fruit dus en ook peulvruchten, noten en zaden. Hoe doe je dat? Nederlanders eten gemiddeld maar 135 gram groenten per dag, 400 gram klinkt dan wel héél veel. Geen zorgen, dat valt best mee. Een paar tips (in het boek staan er tientallen!) van Karine Hoenderdos om aan de richtlijnen te komen:

Tip 1: Eet niet alleen in de avond groente, maar ook bij de lunch en tussendoor. Maak een lunchsalade, soep of een groentespread voor op brood.
Tip 2: Koop groenten en fruit op de markt of in een Marokkaanse of Turkse supermarkt. Dat is veel goedkoper.
Tip 3: De meeste Nederlanders krijgen veel te weinig vezels binnen. Verwerk ze in je tussendoortjes: gedroogd fruit, volkoren knäckebröd, rauwkost, noten.
Tip 4: Maak eens spaghetti van groenten, zoals courgette, wortel of prei. Snijd de groenten in lange smalle repen, bijvoorbeeld met een keukenmachine.
Tip 5: Een maaltijdsalade is pas compleet als je ook eiwitten toevoegt. Snijd nog even een stukje kip, kaas of voeg wat noten toe.
Tip 6: Honger? Neem eerst een glas water, want soms heeft je lichaam juist behoefte aan vocht.