Popeye had een voorliefde voor spinazie, maar dat had ook boerenkool kunnen zijn. Dan was hij minstens net zo sterk geweest, en kreeg die ook nog eens vitamine A, C en K binnen. Zonder gekheid: boerenkool hoort thuis in elke keuken, en niet alleen in de vorm van stamppot. Rauw, gekookt of gestoomd … Wij delen negen recepten met deze veelzijdige groente. 

1. Boerenkoolsmoothie

Een eenvoudige manier om meer groente binnen te krijgen, is door het drinken van een smoothie. Ook boerenkool kun je prima in smoothies verwerken, alleen is de smaak wel uitgesproken. Onze tip: combineer deze groente met een zoet stuk fruit, zoals banaan of peer.

Recept: Doe 100 gram boerenkool, 1 banaan, 1 peer, handje witte druiven en water naar smaak in de blender. Blender het goed door elkaar totdat het een drinkbare massa is. Wil je een stevige smoothie, voeg dan minder water toe.

2. Groene pasta

Een goede pasta smaakt altijd. We toveren dan ook zo een pasta met tomatensaus of bolognese op tafel. Maar heb je wel eens aan pasta met deze groente gedacht? Dat is verrassend lekker. Wat dacht je van een spaghetti met boerenkool, ham en ansjovis.

3. Gezonde chips

In de supermarkt breidt het chipsschap zich steeds meer uit met … groentechips! Wortels, pastinaak en courgette, maar ook boerenkool worden steeds vaker verwerkt tot chips. Groentechips kun je net zo makkelijk zelf maken.

Recept: Leg de boerenkool op een bakplaat met bakpapier. Verdeel wat olijfolie, zeezout en peper erover, zet de oven op 180 graden en na 10 minuten is je boerenkoolchips klaar. De chips hoort een beetje knapperig te zijn, al is het niet zo knapperig zoals je gewend bent bij gewone chips.

4. Wrap it up!

Natuurlijk kun je boerenkool eten in een wrap, met bijvoorbeeld mais en ananas. Maar je kunt deze groene groente ook zélf als wrap gebruiken! De verse bladeren vul je dan met een mengsel van bijvoorbeeld zilvervliesrijst, zwarte bonen en kastanjechampignons.

5. Vullende salade

Boerenkool associëren de meeste mensen met warme, winterse gerechten, maar leent zich ook als alternatief voor sla. Dat betekent dat je een salade eet met meer vezels, waardoor je sneller en langer verzadigd bent. Je kunt het ook rauw eten, maar om het iets minder taai te maken kun je het kort roerbakken.

6. Taart als avondeten

Voor een hartige taart kun je het zo gek niet bedenken of het wordt erin gestopt. Waarom dan geen boerenkool? Bijvoorbeeld een hartige taart met deze groente, geitenkaas en paprika. Of met spek en fetakaas. Kun je niet zonder de vertrouwde stamppot? Je kunt ook heel goed een hartige taart van boerenkool met rookworst maken.

7. Met extra pit

Ook als je houdt van pittig eten, is deze groene groente je soulmate. Met boerenkool kun je makkelijk en snel een gerecht op tafel zetten door het te roerbakken. Lekker met cashewnoten en broccoli. Voor de pittige touch voeg je wat sambal toe.

8. Groene mojito

Het bewijs dat deze winterse groente zoveel meer is dan een stamppot: de groene mojito! In New York is boerenkool zelfs op de cocktailkaart te vinden. Zin in een cocktail? Doe boerenkool in de blender met witte rum, suiker en limoen. Even mixen en je bent klaar om met je gifgroene mojito het weekend in te luiden.

9. Boerenkool-frittata

Een frittata leent zich voor kliekjes. Heb je boerenkool over van de vorige avond, dan maak je in een handomdraai een heerlijke frittata. Verzamel alle restjes groente en een paar eieren en gooi het bij elkaar in een koekenpan.