Quinoa, het staat ongetwijfeld in jouw keukenkastje. Deze superfood is de laatste jaren enorm populair geworden. Niet gek, want quinoa zit boordevol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Maar hoe gebruik je dit pseudograan in de keuken? Wij geven je negen manieren om quinoa te eten.
1. Quinoa met cottage cheese
Gezond je dag beginnen? Eet quinoa dan eens met cottage cheese. Kook de quinoa volgens de verpakking en doe in een kom. Voeg daar honderd gram cottage cheese, een theelepel kaneel en een eetlepel lijnzaad en honing aan toe. Doe er een beetje van je favoriete fruit bij en je ontbijt is klaar!
2. Omelet met quinoa
Een omelet is een lekkere en voedzame lunch. Zoek het over de grens en maak een Spaanse omelet (tortilla), een Italiaanse (frittata) of Japanse (tamagoyaki). Ook lekker: een omelet met quinoa. Hier vind je het recept voor een shiitake-omelet met quinoa en broccoli.
3. Koekjes van quinoa
Koekjes? Ja, je leest het goed. Van dit pseudograan kun je hele lekkere hartige koekjes maken. Kook de quinoa volgens de verpakking en laat het pseudograan vijf minuten rusten in een dichte pan in de koelkast. Als de quinoa goed is afgekoeld, maak je er kleine ronde balletjes van. Plet ze met de hand en rol ze daarna door de bloem. Bak de koekjes goudbruin in de pan en beleg ze met groenten.
4. Gepofte quinoa
Gepofte quinoa smaakt nootachtig en is lekker knapperig. Je kunt het als alternatief voor sushi-rijst gebruiken of eten als bijgerecht. Eet je liever iets zoets? Maak dan een notenreep van gepofte quinoa en chocolade. Hier vind je het recept.
5. Fruitsalade met quinoa
Een fruitsalade is altijd goed, helemaal als je er dit voedzame pseudograan aan toevoegt. Het maakt je salade namelijk een stuk vullender. Experimenteer eens met zwarte quinoa. Deze quinoa-soort heeft extra veel bite. Kijk hier voor eenvoudig recept met deze zwarte parel.
6. Caprese salade met quinoa
Tomaat, basilicum en mozzarella is een gouden combinatie. Dus waarom zou je er geen salade van maken? Kook de quinoa in bouillon en breng de tomaat en mozzarella op smaak met basilicum en olijfolie. Doe er vervolgens quinoa bij en meng het geheel. Smullen!
7. Burger met quinoa
Er staat een barbecue voor de deur, maar jij hebt zin in een avond zonder vlees. Maak als lekker vegetarisch alternatief hamburgers van bloemkool, linzen en quinoa. Je vindt het recept hier.
8. Pittige quinoasalade
Wie houdt van eten met pit, wordt blij van deze pittige quinoasalade met zwarte bonen en rode ui. Kook de quinoa volgens de verpakking met een blokje kippenbouillon. Laat het afkoelen in de koelkast en maak ondertussen een salade van groene paprika, rode ui, zwarte bonen, koriander en tomaat. Doe de quinoa bij de salade en maak het af met olijfolie, feta, peper en zout. Bon appétit!
9. Quinoarisotto met prei en geitenkaas
Laat het de Italianen niet horen, maar van quinoa kun je een heerlijke risotto maken. En ook fijn: deze variant valt een stuk minder zwaar. Snipper een ui, hak een teen knoflook fijn en snijd een prei in ringen. Bak de knoflook en ui in een beetje olijfolie en voeg de prei toe. Voeg de quinoa toe aan de pan en bak een paar minuten mee. Voeg dan 750 milliliter groentebouillon lepel voor lepel toe. Zorg dat de quinoa de bouillon heeft opgenomen, voordat je een nieuwe lepel toevoegt. Herhaal dit tot je risotto gaar is en strooi er wat geitenkaas over.