Je veters strikken, altijd eerlijk zijn en een appeltaart bakken. Er zijn genoeg dingen die je van je moeder hebt geleerd. Maar vergeet niet dat jij, nu je volwassen bent, een inspiratiebron kunt zijn voor haar. Deze negen dingen kun jij je moeder leren. Misschien is een moederdagcadeau dit jaar daarom zelfs wel overbodig!

Hoera, het is (bijna) Moederdag! Tijd om je moeder deze dingen te leren:

1. Het maken van een ontbijtsmoothie

Grote kans dat je moeder elke dag met een boterham ontbijt. Terwijl ontbijten zoveel spannender kan! Dus weg met die saaie boterham. Laat je moeder ontbijten met smoothies ontdekken. Mix bijvoorbeeld 200 ml (plantaardige) melk met een handje blauwe bessen, een halve banaan en twee eetlepels havermout. De blauwe bessen kun je ook vervangen door ananas, aardbeien of noten.

2. Kies voor jezelf

Dus je denkt dat je vaak jezelf wegcijfert? En amper aan jezelf toekomt? Ontmoet je moeder! Moeders van de  generaties voor ons konden zichzelf ook bijzonder goed op de tweede, derde en soms zelfs laatste plaats zetten. Geen hardloopclubje, geen pilates, geen afwasmachine en geen dagje sauna. Veel vrouwen boven de zestig hebben nog steeds moeite met tijd nemen voor zichzelf. En dat kun je haar prima leren! Neem haar mee naar een high tea en de sauna.

3. Zelf wasmiddel maken

Het scheelt afval en is low-budget, zelf je wasmiddel maken. Na alle wastips van je moeder kun jij haar nu ook iets leren; het maken van je eigen wasmiddel. Meer dan (marseille)zeep, soda en water heb je niet nodig. Het recept vind je hier.

4. Spullen weggooien

Oké, in deze consumptiemaatschappij gooien we wel heel makkelijk spullen weg. Vroeger was dit anders – kleding, servies: alles was schaars en dus werden spullen gekoesterd en bewaard. Daarom hebben veel moeders nog steeds kelders en zolders vol spullen. Want waarom zou je iets weggooien als het (misschien?) nog goed is? Maar veel verzamelen, zorgt voor gevoelens van ballast. Volg samen met je  moeder daarom het principe ‘one in, one out’. Je maakt een goed begin door samen dingen weg te gooien én de spullen te bewaren die wel echt waardevol zijn.

5.  Mindfulness in een app

Meer in het moment leven en mediteren lijken wel de toverwoorden van 2015. Niet gek, want een ademhalingsoefening maakt je echt rustiger. De app ‘Buddify 2’ heeft tachtig verschillende meditatieoefeningen voor ieder moment van de dag, zonder zweverige teksten.

6. Kleding van biologisch katoen dragen

Misschien leerde je van je moeder om kleding van katoen te kopen. Het is warm, maar niet té warm in de zomer en het blijft lang mooi. Beter voor je huid en het milieu is het dragen van biologisch katoen, dat kun jij weer aan je moeder leren.

7. Hoelahoepen

Dat hoelahoepen alleen iets voor kinderen is, is een fabel. We schreven er al eerder over deze effectieve work-out. Verras je moeder met een hoepel en train samen je buikspieren.

8. Het etiket lezen

Voor het lezen van etiketten in de supermarkt heeft iedereen een leesbril nodig. Maar hoe herken je suiker? En wat betekent suikerarm, suikervrij en zonder toegevoegde suikers? Met de hulp van dit artikel leer je je moeder het etiket ontcijferen.

9. Een voorraadkast anno 2015

Stond vroeger een voorraadkast nog vol bouillonblokjes, soepballetjes in blik, Maggie en honderd toiletrollen, tegenwoordig vind je hier hippe bonen en zaden. Geef je moeder als cadeau een opgeruimde en vernieuwde voorraadkast of kelder. Dit lijstje helpt je in de supermarkt.


Op zoek naar een mooi Moederdag cadeau?

In dit boek bundel je jullie herinneringen »