Nu je deze zomer misschien niet naar het buitenland gaat, betekent dat niet dat je al die exotische lekkernijen misloopt. Er zijn namelijk genoeg zomertrends die je in je keuken kunt verwelkomen. Wij lichten er zes uit waar je gegarandeerd lekkere trek van krijgt.

1. Broodje eiersalade 2.0

Eiersalade heeft in Nederland nogal een stoffig imago. Denk aan kleffe broodjes bij sportkantines en tankstations. De Japanse versie – egg sando – brengt hier verandering in.
Dit broodje onderscheidt zich van de Hollandse variant door de Japanse mayonaise (Kewpie), de toevoeging van rijstazijn, perfect gekookte eieren en zacht witbrood genaamd shokupan. Om deze zomertrend te proeven, hoef je niet helemaal naar Japan af te reizen. Op internet vind je genoeg recepten waarmee je dit broodje in eigen keuken kunt maken.

2. Harissa als zomertrend

Harissa wordt ‘de nieuwe sriracha’ genoemd en is al járen een belangrijke smaakmaker in de Noord-Afrikaanse keuken. Een echte hete alleskunner, want je kunt deze chilipeperpasta aan bijna elk gerecht toevoegen. Wie zomertrends zegt, zegt harissa! Maak er een dressing van voor over je salade, marineer er vlees of vis mee voordat je het op de barbecue legt of voeg een schepje toe aan je soep, stoofpotje, bulgur of couscous. Er zijn veel verschillende soorten harissa te koop, maar de basis is altijd hetzelfde: rode pepers, knoflook, komijn en veel olijfolie. Maak je het liever zelf? Met onderstaand recept heb je zo een flinke pot vol:

Voor één pot harissa heb je nodig:
– 10 verse rode pepers
– 6 tenen knoflook
– 1 theelepel korianderpoeder
– 1 theelepel anijszaad
– Halve eetlepel zout
– Sap van een halve citroen
– 5 eetlepels olijfolie
– 70 gram tomatenpuree
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel suiker

Voor een extra pittige harissa laat je alle zaadjes in de pepers zitten. Haal ze er anders uit. Snijd de pepers en doe ze in het bakje van de staafmixer. Voeg de overige ingrediënten toe en mix het tot een pasta. Stop het in een schoon potje en giet er een beetje olijfolie op, zodat het onder staat. In de koelkast blijft het zo een week of twee goed.

3. Gefermenteerde dorstlessers

Gefermenteerde drankjes als kombucha, ginger ale en kefir kun je tegenwoordig in bijna iedere supermarkt kopen. Voor liefhebbers van deze hippe dorstlessers is er goed nieuws: het assortiment wordt uitgebreid. Een nieuwkomer is de Mexicaanse Tepache, gefermenteerd ananassap gemaakt van de schil van de vrucht. Lekker bij nacho’s, taco’s en andere Mexicaanse gerechten. Ook makgeolli, een gefermenteerde Koreaanse rijstwijn, is een zomertrend die je steeds vaker in ons kikkerlandje tegenkomt. De perfecte dorstlesser bij Koreaanse gerechten als bibimbap, sundubu jjigai en dumplings. En wat dacht je van Sima? Deze gefermenteerde limonade kun je makkelijk zelf maken met suiker, citroen, gist en rozijnen.

4. Pulled oats en blended producten

Het schap vleesvervangers in de supermarkt puilt bijna uit zijn voegen. Daar zijn wij – de redactie van Lekker Gezond – alleen maar blij om. Wat nog niet zo lang in het schap ligt, zijn pulled oats. Een vleesvervanger op basis van haver en eiwitten uit erwten en tuinbonen, overgewaaid uit Finland. Pulled oats zijn vooral populair vanwege de structuur; het lijkt op pulled pork en pulled chicken. Een andere zomertrend voor carnivoren en flexitatiërs zijn de blended producten. De naam verklapt het al; het is een mix van vlees en vega. De helft van een worst of burger bestaat bijvoorbeeld uit oesterzwammen of een andere groente. Een uitkomst voor mensen die minder vlees willen eten, maar het niet helemaal uit hun voedingspatroon willen schrappen. Vooral over de structuur van deze blended producten zijn veel mensen te spreken, door de toevoeging van groente is het lekker mals.

5. Carambola (sterfruit)

Als het gaat om zomertrends, kan carambola ook niet ontbreken. Deze vrucht is terug van weggeweest. Vroeger werd dit fruit vaak als versiering op je bord gelegd in restaurants. Anno 2020 is carambola vooral geliefd als garnering bij cocktails, smoothiebowls en ijstaarten. Deze stervormige vrucht komt uit Zuid-Oost Azië en heeft een lekkere friszure smaak. Naast dat het een plaatje is (ideaal voor foodfoto’s op Instagram!), zit carambola vol vitamine C. Heb je tijd over? Dan is het maken van jam van deze vrucht een leuk klusje.

6. De zomertrend uit Australië: seacuterie

Borrelplanken gevuld met kaas en vlees maken deze zomer plaats voor vis. Seacutterie is een zomertrend die uit Australië is overgewaaid. Beeld je het volgende in: een plank gevuld met krabbenpoten, kreeftenworst, sashimi, oesters en andere vissoorten. Makkelijk om zelf te maken, want je hoeft alleen maar de plaatselijke visboer leeg te kopen. Vergeet er geen lekkere sausjes, kappertjes en brood bij te serveren. Een gezellige maaltijd voor op een zomerse avond met vrienden.

Lees meer over dit onderwerp