Het is jouw beurt om het jaarlijkse familie- of vriendendiner te organiseren. Daar hoort een prachtig gedekte tafel, een smakelijk hoofdgerecht en een mooie fles wijn bij. Schiet je spontaan in de stress van het idee alleen al? Geen paniek! Met deze vijf regels wordt jouw etentje een succes.

1. Plan het ruim van te voren

Ruim van te voren bedenk je al hoe het etentje eruit gaat zien. Handig om te doen: een lijstje maken. Wie eten ermee? Zijn er bepaalde wensen waar je rekening mee moet houden? Eet iemand vegetarisch, veganistisch of heeft iemand een allergie? Wat ook op je checklist moet staan: het servies. Ga na of je genoeg borden, glazen, bestek en pannen in huis hebt. Daarna volgen de gerechten. Bedenk wat je gaat en vooral kán koken en hoeveel gangen je op tafel zet. Maak alvast een boodschappenlijstje en vergeet ook de wijn, servetten en eventuele kaarsen voor extra sfeer niet te noteren. Tip: houd bij het maken van het boodschappenlijstje de indeling van de supermarkt in gedachten. Zo sta je veel eerder weer buiten.

2. Kies voor simpel en vers

Onthoud: je bent geen sterrenchef en die verwachting hebben je gasten ook niet van je. Kies voor eenvoudige, maar goede gerechten en gebruik verse ingrediënten. Maak het jezelf niet te moeilijk en gebruik je ervaring. Kies dus voor recepten die je vaker hebt gemaakt. Wil je toch iets nieuws proberen? Houd het dan simpel en probeer minstens een week van te voren het gerecht uit. Maak niet een dag van te voren voor het eerst vis klaar of het gerecht van je favoriete topchef. Wees ook niet bang om hulp in te schakelen. Vraag je partner, vriend of moeder om mee te helpen en te denken. Of vraag je gasten zelf de wijn of het toetje te verzorgen.

3. Een goed begin is het halve werk

Lees je recepten altijd goed door voordat je de keuken op z’n kop zet. Zorg dat alle ingrediënten vers zijn en dat je genoeg hebt. Het is handig om te weten wat je al een dag eerder (of in de ochtend) kunt maken en wat op de dag van het etentje zelf. Dit scheelt je een hoop tijd én stress. Hoe minder jij tijdens het diner in de keuken hoeft te staan, hoe beter.

Als je voorgerecht soep is, kun je het al een dag van te voren maken. Even opwarmen en klaar! De verse groente kun je eventueel op het laatste moment nog toevoegen. Let er op dat koude gerechten niet ijskoud uit de koelkast komen op het moment dat je het serveert. Vlees, vis of groenten bak, braad of grill je natuurlijk op de avond zelf. Ovengerechten en je favoriete saus kun je al van te voren maken.

Zorg ook dat er voldoende te drinken is. Zet eventueel een bijzettafeltje neer met daarop een mooi karaf met water. Verse munt en citroen erbij et voilà. Je gasten kunnen zelf bijschenken. Ook dat scheelt tijd.

4. Ga voor dat beetje extra

Je bent misschien geen culinair wonder, maar door je tafel en gerechten zo mooi mogelijk te presenteren lijk je dit wel! Je gerechten zullen nog beter smaken als er gegeten wordt van een luxe gedekte tafel. Door mooie schalen, glazen, servetten, achtergrondmuziek en kaarsen creëer je sfeer. Tip: een tafelloper zorgt net voor dat beetje extra. En nu is het moment om te pronken met je mooiste servies (wat al jaren in de kast staat).

5. En vooral: geniet

Je hebt eindelijk weer tijd om bij te kletsen met je vrienden of familie. Vergeet niet om te genieten van deze gezellige avond en natuurlijk ook van het eten. Loopt het in de keuken iets minder soepel? Maak je niet druk om kleine dingen. Je gasten zijn sneller tevreden dan je denkt.

Extra tips voor een geslaagd etentje

  • Maak een menukaartje voor elke gast. Zo voorkom je hoge verwachtingen en het is een leuke toevoeging aan een mooi gedekte tafel.
  • Zorg voor goede koffie na het eten. Wil je nog meer indruk maken? Serveer er dan iets lekkers bij.
  • Wees op de hoogte van de regels: leg het bestek neer zoals het hoort, en serveer de gangen in de juiste volgorde. Koud voor warm, vis voor vlees, kaas voor het dessert.
  • Moeite met het kiezen van de juiste wijn bij je gerecht? Vraag om raad bij een slijterij.