De zonnebrillen nemen plaats op onze neus en de winterjassen blijven vaker aan de kapstok hangen. De steeds blauwer wordende lucht brengt meer met zich mee: festivals! gezondNU selecteerde 5 foodfestivals waar je in mei écht bij wilt zijn. De één omdat ‘ie veganistisch is, de ander omdat je je in de jaren ‘20 waant.

Voedertijd

Wanneer: 5 mei
Waar: Oldenzaal, recreatiepark het Hulsbeek
Kosten: gratis entree

De foodtrucks zijn inmiddels niet alleen weggelegd voor grote steden, maar ook plaatsen als Oldenzaal doen mee met de trend. Op dit festival vind je muzikale optredens: van pop tot lounge DJ’s en singersong writers. Er zal ook flink gelachen worden, want er staan cabaretiers op het programma.

Yummya

Wanneer: 5 t/m 8 mei
Waar: Amsterdam, Jaap Eden IJsbaan
Kosten: gratis entree, op 5 t/m 7 mei vanaf zeven uur betaal je drie euro

Dit jaar is de eerste editie van Yummya. Een festival waar je kennis kunt maken met hoogwaardige streetfood. Naast eten is er muziek van onontdekte artiesten en straatmuzikanten. Er is zelfs een heuse silent disco (de grootste ooit op een foodfestival!).

Gare du Nord Food Festival

Wanneer: 14 t/m 16 mei
Waar: Rotterdam, restaurant Gare du Nord
Kosten: gratis entree

Gare du Nord is een veganistisch, biologisch restaurant in een oude treinwagon. In het Pinksterweekend wordt de treinwagon en omgeving omgetoverd tot een festivalterrein. Kookdemonstraties, foodtrucks, een markt, film en sprekers is nog maar een kleine opsomming van wat je te wachten staat. Leuk detail: ook tijdens het festival is alles plantaardig.

Vaudeville Food Truck Festival

Wanneer: 15 en 16 mei
Waar: Den Bosch, Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch
Kosten: gratis entree

De tijd van jazz, het confectiekostuum, Coco Chanel en de flapper girls. Dit festival is in de sferen van de Vaudeville-scene van de jaren 20 tot 30. Met jazzmuziek, oude kinderspelen, een vintagemarkt, demonstraties van oude ambachten en natuurlijk lekker eten. Een food truck festival met een eigen tintje!

ProefMei

Wanneer: 26 t/m 29 mei
Waar: Bergen op Zoom, Grote Markt
Kosten: onbekend

Drankjes, hapjes en muziek. Op dit festival kun je exclusieve gerechten van chef-koks proeven. De gerechten zijn veelal met streekproducten, zoals ansjovis en asperges. Kijk op de website voor het programma per dag, met onder andere een kookwedstrijd koken voor kinderen.

Natuurlijk zijn ook de bekendere foodtruck festivals weer van de partij in mei. Denk aan de Rollende keukens, Lepeltje lepeltje, TREK en Eten op rolletjes.