2013 is uitverkozen tot het Jaar van Quinoa. De ontdekking van quinoa (spreek uit: kien-waah) als nieuwe superfood is niet voor niets. Het product zit namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels en mineralen. Ook bevat quinoa vitamine B2 (goed voor ons energiepeil) en E (een belangrijke antioxidant). Tot slot is quinoa glutenvrij en heeft het een laag vetgehalte. Genoeg redenen dus om quinoa te introduceren in je eigen keuken!

Kikkererwten voor extra energie

Ingrediënten: quinoa, broccoli, cherrytomaatjes, kikkererwten, peterselie, mosterd, olijfolie en citroensap.

Quinoa kook je tussen de 10 en 15 minuten. Daarna kun je je maaltijd zo gezond maken als je zelf wilt. Dat kan bijvoorbeeld door kikkererwten, tomaatjes en broccoli toe te voegen. Kikkererwten zijn rijk aan mineralen en antioxidanten. Ze zijn daarnaast goed om te eten na het sporten, omdat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten. Eiwitten vormen de bouwstoffen van ons lichaam. Broccoli kun je het beste kort koken om zoveel mogelijk vitamines te houden. Breng de quinoa op smaak met wat mosterd, olijfolie, een uitgeperste citroen en peper en zout. Klaar is je maaltijd!

Pittige quinoasalade

Ingrediënten: quinoa, kippenbouillonblokje, zwarte bonen, groene paprika, rode uien, maïs, tomaat, feta en koriander.

Hou je meer van pittig en gekruid? Dan is dit quinoarecept misschien iets voor jou. Kook de quinoa ongeveer 10 tot 15 minuten met een kippenbouillonblokje erbij. Laat het daarna afkoelen in de koelkast. Vervolgens maak je een mengsel van groene paprika, rode uien, zwarte bonen, koriander en tomaat. Zwarte bonen zijn net zoals kikkererwten peulvruchten. Peulvruchten met verse groenten bevorderen de ijzeropname in de darmen. Doe de quinoa bij de salade en maak het af met olijfolie, feta, peper en zout. Eet smakelijk!

Quinoa met avocado, geitenkaas en grapefruit

Ingrediënten: quinoa, geelwortel (kurkuma), grapefruit, sinaasappel, avocado, limoen, geitenkaas, basilicum en alfalfa.

Gek op geitenkaas? Probeer het eens met quinoa, grapefruit en avocado. De quinoa kook je samen met de geelwortel en wat zout ongeveer 15 minuten. Rasp ondertussen de limoen en sinaasappel. Pers de vruchten uit en meng het sap met wat olijfolie door de quinoa. Snijd de avocado en grapefruit in reepjes. Deze kun je, net zoals de geitenkaas, over de salade verdelen. Naast quinoa, behoort avocado ook tot de super foods. Avocado bevat veel onverzadigde, dus gezonde vetten, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Versier de salade tot slot met wat basilicum en de kiemgroente alfalfa. Een kiemgroente heeft vaak meer vezels en voedingsstoffen dan een volwassen plant.

Meer weten over gezonde voeding? Ga dan naar het dossier Gezonde voeding »