Volgens Pascale Naessens is voeding allesbehalve zwart-wit. De Vlaamse culinaire auteur vindt dan ook dat we voeding meer in zijn totaliteit moeten bekijken. Want: “Het gaat erom wat je in de basis eet, wat je eet in een week of maand.” Met ons deelt ze de ingrediënten die onmisbaar zijn in haar keuken. Van een goede olijfolie tot een flinke snuf ras el hanout.

Pascale Naessens is de bestverkopende culinaire auteur van Vlaanderen en verovert met haar tien (!) boeken ook de Nederlandse kookboekenmarkt. Zo schreef ze onder andere hoe je met minimale ingrediënten lekker en gezond kunt koken (Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten), deelde ze zomerse en slanke recepten (Puur genieten en toch gezond en slank) en liet ze zien hoe veelzijdig de pure keuken is (Puur Pascale). Met Lekker Gezond deelt ze de tien pronkstukken uit haar keuken:

1. Limoen en citroen

“Als ik boodschappen doe, koop ik standaard citroen en limoen. Ik gebruik het heel veel in de keuken, omdat het een extra dimensie geeft aan gerechten. Als ik vis of groente kook, voeg ik aan het eind meestal een beetje limoen of citroen toe. Citroen is sterker van smaak dan limoen, maar het is hetzelfde smaakpalet. Wil je vis lekker klaarmaken, gebruik dan eens limoen en sojasaus. Die combinatie is geweldig.”

2. Sojasaus

“Ik ben iemand die graag kookt, maar ik sta niet graag uren achter de pannen. Sojasaus is daarom onmisbaar in mijn keuken. Het is een heel dankbaar ingrediënt, omdat het een hele intense smaak heeft en snel diepte aan een maaltijd toevoegt. Ik gebruik het in groente-, vis- en vleesschotels. Let wel op dat je niet te veel sojasaus gebruikt, het bevat veel zout. Wil je een écht lekkere sojasaus, koop er dan één die langer gefermenteerd is. Die zijn duurder, maar subtieler van smaak. Het maakt echt verschil.”

3. Groen curry

“We denken dat zelf curry maken veel tijd kost, maar het valt echt mee. Het is een mengsel van allemaal verse kruiden, zoals gember, citroengras, koriander en kaffirblaadjes. Op de markt zijn ook goede curry’s te koop in een potje. Ik ben er gek op omdat het binnen een mum van tijd een intense smaak geeft aan je maaltijd. Als ik ’s middags weinig tijd heb, kijk ik vaak in de koelkast welke groente ik nog heb. Deze restjes doe ik dan in de wok met twee lepels groene curry. Een beetje fetakaas erbij en je lunch is klaar. Superlekker!”

4. Appelciderazijn

“Azijn gebruik ik nooit, omdat het heel zuur is. Appelciderazijn heeft een milde zure, fruitige smaak, dat gebruik ik veel liever. Het is niet zo zoet als balsamicoazijn.”

5. Olijfolie

“Olijfolie is niet alleen functioneel in de keuken, maar voegt ook smaak aan een gerecht toe. Sommige mensen vinden de smaak te sterk, maar je moet het zien als wijn; je hebt heel veel verschillende soorten. Als ik keelpijn heb, eet ik vaak een lepeltje olijfolie. Het werkt namelijk verzachtend en ontstekingsremmend. Soms gebruik ik olijfolie ook over fruit. Aardbeien in een beetje olijfolie bakken en daarover een paar blaadjes verse rozemarijn strooien, is onwaarschijnlijk lekker. Er ontstaat een sausje van het vocht van de aardbeien, de rozemarijn en de olijfolie – hemels!”

6. Ras el hanout

“Ras el hanout is een kruidenmengsel. De vertaling is: Het beste van de Marokkaanse winkel. Iedere handelaar in Marokko heeft zijn eigen mengeling, maar er zijn een paar basisingrediënten: koriander, gember en kurkuma. Het geeft diepte én kleur aan je maaltijd. Als je eenmaal begint met ras el hanout gebruiken, dan is het onmisbaar. Het is gewoon heel erg leuk, want je kunt het letterlijk overal aan toevoegen.”

7. Kaffirblaadjes

“Kaffirblaadjes kun je goed meestoven in een groenteschotel. Het gerecht krijgt dan een limoensmaak, zonder het zurige. Je gebruikt de blaadjes in gedroogde vorm, net zoals laurier.”

8. Knoflook en gember

“Knoflook, gember en kurkuma noem ik het gouden trio. Het ligt bij mij altijd vers in de keuken. Als ik groente maak, doe ik deze drie automatisch in de pan. Zonder wordt een gerecht flets. Het gaat niet alleen om de kruiden an sich, maar ook om de toevoegde waarde qua gezondheid. Als je ergens binnenkomt en je ruikt dat er gekookt wordt met verse kruiden, dan ruik je gewoon de liefde voor koken en voor elkaar. Ze brengen letterlijk en figuurlijk warmte in een keuken. Bij alles is het lekker; groente, vis en vlees.”

9. Verse kurkuma

“Verse kurkuma gebruik ik veel in groentepotjes. Niet iedereen is er fan van, want het heeft een hele aardse smaak. Van gember en knoflook kun je bijna niet te veel toevoegen, maar met kurkuma moet je wel voorzichtig zijn.”

10. Zout en zwarte peper

“Veel mensen zijn bang voor zout, maar het gaat om de hoeveelheid. Als je net zoals ik bijna alleen maar onbewerkte voeding eet, moet je zout op een andere manier binnenkrijgen. Fleur de sel is mijn basiszout, omdat het heel mild is en een crunchy bite toevoegt. Zout is een smaakversterker is, daarom heb je er maar heel weinig van nodig. Zwarte peper is ook een favoriet. Het is witte peper met schil er nog omheen. Zachter van smaak dan zwarte peper en onwaarschijnlijk lekker.”

Eerder deelde Pascale Naessens met Lekker Gezond haar visie op gezond eten. Lees hier het interview.