Veel mensen hervullen hun flesjes. Daar lijkt niets mis, want lekker goedkoop en je drinkt gewoon schoon kraanwater. Maar zo schoon is dat niet. Ontdek wat er aan bacteriën en andere narigheid blijft zwermen in jouw net hervulde flesjes water. Lees en huiver!

Je kocht een flesje bronwater, drinkt het leeg en vult het daarna weer met water. Beter voor het milieu (waar) en goedkoper (waar). Maar is het fris? Nee. Elke keer dat je uit je flesje water drinkt, komt er speeksel in het flesje terecht. Daar word je niet direct ziek van, want het zijn je eigen bacteriën. Anders is het als je dag in, dag uit hetzelfde flesje gebruikt, hervult, weer gebruikt, hervult en weer gebruikt. Bij veel hergebruik kunnen bacteriën, algen en soms zelfs schimmels in het water komen. Wanneer het water een lange tijd in je fles staat, kunnen die micro-organismen zelfs schadelijke toxines afgeven.

Een plastic flesje is niet afwasbaar

Wat te doen? Je flesjes in de vaatwasser doen? Nee, doe dat vooral niet. Een plastic flesje is niet gemaakt om af te wassen omdat het niet tegen hoge temperaturen kan. Heet water verandert de samenstelling van de kunststof, dat proef je ook als je een flesje lang in de zon hebt liggen. Het beste alternatief is een bidon die je kunt hervullen én kunt afwassen.