Thermosflessen zijn handig. Op het werk, tijdens een kampeerweekend of om mee te nemen naar een festival. Wel zo fijn als de inhoud dan warm (of juist koud) blijft en je heerlijke kruidenthee niet wordt overruled door een metaalsmaak. Dus, waar wachten we nog op? Tijd voor een test! Welke thermosfles wint?

‘S ochtends vul ik de waterkoker en wacht ik tot het begint te borrelen. De drie flessen staan al klaar om gevuld te worden. Ik draai de doppen goed vast en zet ze naast mij op het bureau. Wachten maar… Het idee: we laten de thermosflessen 24 uur staan en kijken of de inhoud dan nog warm is. Aangezien op elke fles staat hoe lang het in ieder geval warm moet blijven, doe ik tussendoor ook een meting. Doorstaan ze een dag op de redactie? En wat doen ze na een nacht (op de camping)?

thermosfles3 thermosflessen

De test gaat tussen de volgende drie thermosflessen:
Thermos King Thermax 470 ml (€33,95)
Thermos King 710 ml (€41,95)
Isoleerfles Excalibur, Rosti Mepal 500 ml (€19,99)

De bovenste twee beweren achttien uur warm te blijven, de onderste twaalf uur. Doe je er een koude drank in, dan zou het 24 uur lang koud blijven.

De eerste plus- en minpunten

Een pluspunt voor alle drie de flessen: de buitenkant wordt niet warm! Ook gebeurt er niets als ik ze op de kop houd en even schud: ze zijn dus lekproof. Dat is een fijne gedachte, vooral als je de thermosfles meesleept in je kampeertas (geen natte kleren) of je werktas (geen doordrenkt, en dus onleesbaar, papierwerk).

Als je puur naar het uiterlijk kijkt, komt de fles van Rosti Mepal er het beste uit. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar deze thermosfles is elegant en meer handzaam. De andere twee flessen, en met name die van 710 ml, zijn een beetje lomp en log.

En, blijft het warm?

Twaalf uur later is het tijd voor de eerste test. Is de inhoud van de Rosti Mepal fles nog warm? Ja! Als de thee eenmaal in het glas zit, moet het zelfs nog even afkoelen om te voorkomen dat we onze tong branden aan de thee. Duimpje omhoog voor Rosti Mepal. Zes uur later zijn de andere twee flessen aan de beurt. Ook die zijn nog warm. Niet meer heet, je kunt de thee meteen drinken. De flessen houden de schijn dus niet op, ze doen wat ze zeggen te doen.

Hoewel de flessen aangeven na 24 uur niet meer heet te zijn, zijn we toch benieuwd. Hoe sterk is het afgekoeld? Kunnen ze mee naar de camping? De uitslag is duidelijk: de grote fles van Thermos is het meest afgekoeld. Daar zit de thee dichter tegen ijsthee aan dan tegen een kop dampende thee. De thee in de andere twee thermosflessen is opvallend warm. Bijzonder, aangezien de fles van Rosti Mepal aangeeft de inhoud 12 uur warm te houden. Zelfs na 24 uur is de thee nog drinkbaar, hoewel ‘lekker warm’ misschien weer wat overdreven is.

Tijdens het inschenken van de thee valt het op dat de grote thermosfles het fijnste schenkt. Die heeft een gaatje waar het water door naar buiten sijpelt, terwijl je bij die van Rosti Mepal de hele dop eraf moet draaien. Bij de kleine thermosfles van Thermos kun je de dop er een klein stukje afdraaien, maar fijn schenken? Dat is een ander verhaal. Het lekt hier en daar en in plaats van één straaltje, zijn het er al snel meerdere.

Hoe zit het met de smaak?

Maar dan: de smaak. Heeft de thee een bijsmaak? Helaas, bij alle drie proef je een lichte metaalsmaak. Het is niet overheersend, maar het doet de thee geen goed. O, en de flessen zijn van tevoren goed omgespoeld!

Wie wint?

Tijd om de balans op te maken: wie wint? Lastig! Alle drie de flessen blijven goed warm en dat is waarvoor je een thermosfles koopt. Maar alle drie hebben ze ook een lichte bijsmaak, wat de inhoud niet lekkerder maakt. Wil je een fles die lang warm blijft? Dan is de kleine fles van Thermos een goede koop. Wil je een fles die fijn schenkt? Dan ga je voor de grote van Thermos. En wil je er eentje die er mooi uitziet en redelijk lang warm blijft? Dan kies je die van Rosti Mepal. Het zijn drie goede flessen om mee te nemen naar je werk, maar er zit geen echte topper bij die ons erg verbaasde.

De thermosfles van Rosti Mepal is o.a. te koop via de website van Rosti Mepal en de twee flessen van Thermos zijn o.a. te koop via Greenjump. Tip van de redactie: andere goede merken voor thermosflessen zijn SIGG en Primus. Deze thermosflessen blijven zeker een etmaal lang warm.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Water »