Kijk na een dagje strand eens om je heen: overal plastic flessen die zijn blijven slingeren. Of inspecteer de bermen in je buurt, de slootkant waar je elke dag langsfietst of het voetbalveld waar je zaterdag staat. Plastic, plastic, plastic! Daar wil je toch wat aan doen? Dat kan. Met deze gezonde nieuwe watergewoontes van de Waterchallenge maak je op dag 2 je lichaam gezonder en je zorgt ook dat de wereldzeeën in conditie blijven.

Een dagje strand, iedereen is naar huis en jij blijft nog even nagenieten. Pas als je om je heen kijkt, zie je ineens een verbazingwekkende hoeveelheid troep liggen. Nog gekker; er komt geen legertje vuilnismannen het strand opruimen. Het is de zee zelf die gaat schoonmaken. Met vloed wordt het hele strand schoongeveegd.

Het plastic verdwijnt in de zee waar het langzaam afbreekt in onzichtbaar kleine stukjes, het hecht zich aan plankton en komt zo weer terecht in de vissen die dit planton eten. En wie eet die vissen? Inderdaad: wij. En dan is het plastic weer terug bij de vervuiler zelf – de mens.

Duurzaam water uit de kraan

Het water in plastic flesjes zit in recyclebare flessen of in wegwerpflessen. Beide soorten zijn qua materiaalsamenstelling gelijk, het verschil is dat de wegwerpflessen dunner zijn.

De hamvraag is waarom we duur water in plastic flessen kopen, terwijl er gezond en (bijna) gratis water uit de kraan stroomt. Heb je een waterfilter, dan maak je het leidingwater ook nog eens extra lekker. Want of het nu recyclebare flessen zijn of wegwerpflessen, het plastic moet gemaakt worden, vervoerd, opgeruimd en gerecycled. Dat zijn allemaal milieubelastende acties. Als het plastic niet netjes wordt weggegooid en gerecycled, verdwijnt het in het milieu. Dat is rechtsreeks milieuvervuilend.

Water kopen in een fles ziet er dus misschien chique uit, het is geen duurzame gewoonte. Gelukkig hervullen veel Nederlanders wel hun waterflesjes. Bijna acht op de tien vrouwen in Nederland hervult zijn of haar flesje minstens één keer. Dat is beter voor je portemonnee en het milieu dan elke keer een nieuw flesje kopen. Een plastic flesje gebruik je echter maar een paar keer opnieuw, dan gaat hij alsnog kapot. En dat eerste flesje dat je koopt, moet ook gemaakt en vervoerd worden. Bovendien is het bijvullen van zo’n flesje niet echt goed voor je gezondheid omdat er vaak bacteriën rondzwermen.

De beste keuze, meest duurzaam en goedkoop, is zo min mogelijk plasticflesjes water kopen. Wat neem je dan wel mee naar het strand en het voetbalveld? Een bpa-vrije waterfles (bpa, ‘bisfenol A’ is een schadelijke chemische stof die via de fles in ons drinken terecht kan komen) die je niet een keer, maar jarenlang kunt gebruiken. Deze waterflesjes of bidons zijn echt het enige duurzame alternatief voor petflessen. Vul ze met (gefilterd) water – het enige, echte duurzame alternatief voor mineraal- en bronwaters. Doe je filter onder de kraan en laat het stromen! Jij blij, vis ook blij.