Zoet smaakt lekker. Zo is het gewoon. Maar moet je altijd vechten tegen de drang naar zoet? En: hoe doe je dat op die momenten dat je er juist zoveel trek in hebt? 

Er zijn veel voedingsmiddelen waarvan nature suiker in zit, denk aan yoghurt (lactose) en natuurlijk fruit (fructose en glucose). Zoet krijg je dus vanzelf binnen. Maar het zijn de verborgen suikers in koek, snoep en sap die zorgen dat je extra veel suikers binnenkrijgt. Probeer je daarom ook op die suikers te focussen.

Voor veel mensen blijft vier uur ‘s middags het lastigste moment van de dag als het gaat om het vermijden van tussendoortjes. Zeker als je vroeg hebt geluncht, heb je rond die tijd weer trek. Alleen heeft iets eten altijd effect op je bloedsuikerspiegel en stopt het direct je vetverbranding. Ook als je gezonde dingen eet. Beter is het dan ook om deze dip te voorkomen. Hoe doe je dat? Vandaag geven we je tips.

Carola van Bemmelen

Dit gebeurt er om vier uur ‘s middags

Een dip rond vier uur ‘s middags heeft bijna altijd te maken met een tekort aan energie. Dat is ook wel logisch, want je bent al de hele dag druk in de weer. Door de energievoorziening anders te regelen, dat doe je onder andere door je bloedsuikerspiegel goed te managen, zal je dip en de behoefte aan eten rond dat tijdstip verdwijnen.

Blijf die klok van vier uur voor op deze manier

  • Start de dag met een goed vullend ontbijt. Als je kiest voor een slim samengesteld ontbijt met veel eiwitten en gezonde vetten verbruikt je lichaam in de ochtend veel minder suikers waardoor deze langer beschikbaar blijven voor je hersenen.
  • Neem verdeeld over de dag voldoende omega-3-vetten. Dit zorgt ervoor dat de beschikbare energie effectiever kan worden benut door de hersenen. Je kunt gerust tien gram omega-3-vetten per dag nemen.
  • Zorg voor voldoende rustmomenten verdeeld over de dag. Dit kan heel simpel met een paar keer diep doorademen of even vijf minuten in alle rust op de wc zitten.
  • Ga naar buiten en snuif frisse lucht. Om energie aan te maken in je hersenen heeft je lichaam zuurstof nodig. Hoe meer zuurstof je hersenen ter beschikking hebben, des te fijner het is.
  • Drink voldoende water met mineralen. Je hersenen en darmen (die in rechtstreekse verbinding staan met de hersenen) zijn grootverbruikers. Om energie te kunnen maken is dan ook veel water nodig. Vaak kan het drinken van water, als je de 16.00 uur dip hebt, al heel veel oplossen.
  • En … natuurlijk: eet geen suikers en snelle koolhydraten, zeker niet als je midden in je dip zit. Drink in dat geval eerst twee grote glazen water. Heb je dan na een half uur nog honger en kun je echt niet meer wachten, neem dan in dit geval eiwitten, gezonde vetten en als het even kan omega-3-vetzuren.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Water »