Thee is de nieuwe wijn! Zet in plaats van wijn, thee op tafel. Dat is meer verantwoord (gezonder) en ziet er prachtig uit. En drie keer zwabberen met een zakje door een kopje kokend water? Dat is geen thee, dat wás thee. Op dag dag 3 van de Waterchallenge introduceren we de nieuwste tafeltrend; alcholvrij, gezond en chique.

Thee bij de boterham kennen we. Maar thee bij je warme eten? Nope. Niet alleen water verdient een prachtige plek op je tafel in een mooie karaf of trendy waterfilterkan. Geef ook thee een betere plek bij je diner. Thee heeft een groot smaakbereik en voegt echt iets toe aan een gerecht.

Maak thee weer exclusief

Thee heeft een goedkoop imago. Dat was een paar eeuwen geleden wel anders. Toen thee werd geïntroduceerd in Europa was het zo exclusief dat het bij de adel achter slot en grendel ging. Nu drinken we thee in zakjes, waarin geen theeblaadjes zitten maar een soort theegruis. Wil je thee een prominente plek geven? Doe dat met deze vier stappen:

1. Gun jezelf thee van bladthee en zet geen pot maar thee per kopje

Losse blaadjes thee hebben meer smaak, zijn gevarieerder qua samenstelling en anders van smaak. Iets duurder? Jazeker. Maar als je vijf euro (of meer) uitgeeft aan een fles wijn is een paar euro voor echte thee waar je weken mee doet een koopje! Thee moet ruimte hebben om zich te ontvouwen. De thee in zakjes is vaak minder van kwaliteit, omdat het is gemaakt om snel kleur en smaak af te geven.

2. Gebruik als het kan gefilterd water voor de thee

Dat is lekkerder en een bijkomend voordeel is dat je geen kalkaanslag hebt in je fluitketel en theekopjes/-glazen. Ook blijft de thee helder en transparant (er ontstaat drijvend kalklaagje). Giet geen kokend water op je thee, dan verschroeien de blaadjes. Laat het water eerst koken, dan iets afkoelen en dan pas zet je thee. Water dat net van de kook af is (95 °Celsius) is goed om het blad te laten openen, dan kunnen de anti-oxidanten eruit. Groene thee zet je beter op 70 °Celsius.

3. En dan … thee op tafel!

Welke thee bij welk soort eten? Serveer een stevige thee bij vlees of stoofschotel. Een milde groene thee bij de vis. Cheesecake met jasmijnthee en muntthee met pure chocola. En niet wegslobberen, maar bewust drinken.

4. Meer beleving

Om het echt een lekkere beleving te maken, kun je het best je thee serveren in een wijnglas. Dat doen ze in sterrenrestaurants ook!