Water heeft een waslijst aan gezonde eigenschappen. Het houdt de huid soepel, versterkt het afweersysteem, transporteert voedingsstoffen en ga zo maar door. Toch zijn er genoeg mensen die niet de 1,5 tot 2 liter vocht per dag halen. Goed nieuws: meer water drinken kan ook heel leuk zijn.

1. Geef je maaltijd extra pit

Een pittige maaltijd staat gelijk aan veel water drinken. Zelfs als je weet dat dit eigenlijk niet werkt. Je drinkt dus automatisch meer als je vaker met pittige kruiden kookt, zoals rode pepers. Nog een voordeel: onderzoekers aan de Purdue Universiteit ontdekten dat je ongeveer 75 calorieën minder eet na een maaltijd met pikante pepers. Dit geldt helaas wel alleen voor mensen die een maaltijd met pit niet gewend zijn.

2. Maak van water je voorgerecht

Water is geen spannend voorgerecht, we geven het eerlijk toe. Maar door je ontbijt, lunch of diner met water te beginnen, drink je makkelijk meer. Daarnaast is de maaltijd starten met een glas water een goede manier om te testen of je écht trek hebt. Veel mensen verwarren het gevoel van honger en dorst met elkaar.

3. Experimenteer met de temperatuur

Je maakt water minder saai door met de temperatuur te experimenteren. Soms is ijskoud water lekker, maar soms ook niet. Varieer met de temperatuur en kijk hoe je lichaam hierop reageert.

4. Drink water terwijl je wacht

Wachten tot de waterkoker of het koffiezetapparaat klaar is, de trein er is of het toilet niet meer bezet is. Koppel voortaan wachten aan het drinken van water. Neem standaard een herbruikbaar flesje water mee voor onderweg, zodat je zelfs dan water kunt drinken.

5. Plak briefjes op slimme plekken

In de koelkast, op de koektrommel of op de deur van een keukenkastje. Plak op deze plekken een handige reminder voor jezelf: ‘Eerst water drinken, dan eten!’ of ‘Waarom drink je geen water?’. Een snackmoment verruil je zo makkelijker voor een glas water.

6. Daag je collega’s of familie uit

Spreek af hoeveel glazen water je per dag moet drinken en houd dit bij op een scorebord. De winnaar krijgt een waterig cadeau, zoals een watermeloen of een komkommer. Je kunt ook alleen jezelf uitdagen met deze app.