Het is vloeibaar, warm, zit (vaak) vol groenten en wordt gegeten als lunch, voorgerecht of avondeten. We hebben het natuurlijk over soep! Van tomatensoep tot wortel-kokossoep: dit dampende kommetje is razend populair. Maar maak je het vers of warm je het op uit blik? Dit zijn zes redenen om nooit soep uit blik te eten.

Nederlanders zijn flinke soepeters. Gemiddeld slurpen we jaarlijks ruim negen liter kant-en-klare soep per persoon weg, aldus de soepbranche. En tja, het is ook wel makkelijk, toch? Je hebt haast, honger en geen zin om te gaan hakken en snijden. Je trekt dan een blik soep open en warmt die op. Wij geven zes redenen om het blik dicht te laten en geen soep uit blik te eten.

1. Een hap suiker en zout

In kant-en-klare soep zitten ingrediënten die iemand die zelf soep maakt niet nodig heeft. Zo is er vaak bindmiddel en verschillende E-nummers aan toegevoegd, maar ook veel zout en suiker. Zelf zul je dat niet toevoegen. En dat is maar goed ook, want we krijgen al snel te veel zout en suiker binnen. Ook voor de smaak is het niet nodig.

2. Minder voedingswaarden

Het ene blik soep is het andere niet. Maar over het algemeen voldoet soep die door de industrie is gemaakt aan andere eisen dan zelfgemaakte soep. Er zitten vaak ingrediënten in die alleen de producent en de verkoper (en soms ook de koper) dienen en geen nuttige voedingswaarde hebben. Zo krijg je minder voedingswaarden binnen dan wanneer je een soep maakt die alleen maar bestaat uit groenten, knoflook en ui.

3. Inclusief Bisphenol A (BPA)

Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid. In sommige landen zijn verpakkingsmiddelen met BPA verboden (voor kinderen), maar in Nederland niet.

4. Het is (ietsje) duurder

Niet het belangrijkste als het gaat om voeding, maar het is mooi meegenomen: zelfgemaakte soep is vaak goedkoper dan een volwaardige soep uit blik.

5. Ingrediënten van heinde en verre

Als je zelf soep maakt, kun je de ingrediënten zelf kiezen. Je kunt dus gaan voor seizoensgroenten of groenten van de boer om de hoek. Soep uit blik bevat groenten, vlees, zout, suiker en nog andere ingrediënten die afkomstig zijn uit allerlei landen over de hele wereld. Iets om over na te denken.

6. Soep maken is leuk en makkelijk

Eerlijk is eerlijk, soep uit blik is sneller klaar dan zelfgemaakte soep. Maar wat scheelt het? Tien, vijftien minuten? Het resultaat is wel een pure, verse en zelfgemaakte soep. Met heerlijk verse kruiden! Dat is die tien minuten extra wel waard, toch? En terwijl de soep staat te pruttelen, kun jij je alvast klaarmaken voor je avondje weg of lekker op de bank cocoonen. Je hoeft het daarna alleen maar in de blender te doen of de staafmixer te gebruiken en het daarna in een kommetje te gieten.