Een scharrelei, biologisch ei of vrije uitloop ei? In de supermarkt is er keus genoeg in eieren die niet uit de legbatterij komen. Maar dat maakt het kiezen alleen maar lastiger. Want welke kip was het minst zielig? Degene die kon scharrelen of de kip die mais kreeg … gezondNU dook in kippengeluk achter het ei.

Wil je weten wat jouw ei meemaakte en waar die vandaan komt? Dat staat er gewoon op! Op elk ei staat een gestempelde code. De code bestaat uit 1 cijfer, 2 letters en 7 cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip leeft. gezondNU geeft een les eierenlezen:

Begincijfer 0 = Biologisch ei

Als de code met 0 begint, eet je een ei van een blije kip. In de stal hebben de kippen stro om in te scharrelen, zitstokken en legnesten. Er leven maximaal 6  kippen per vierkante meter en de kippen behouden gewoon hun snavel. Buiten hebben de kippen een uitloop van 4 vierkante meter per kip.

De kippen krijgen biologisch voer en worden volgens de regels van biologische landbouw gehouden.

Er zijn ook biologisch-dynamische kippen. Deze kippen houden ook hun snavel en leven op hetzelfde oppervlakte alleen samen met een haan (één haan per dertig kippen). Biologisch-dynamische kippen wonen op boerderijen met een gesloten keten. Dit houdt in dat het kippenvoer afkomstig is van het land van de betreffende boerderij en dat de kippenmest wordt gebruikt voor bemesting van dit land.

Begincijfer 1 = Vrije uitloop ei

Ook deze kippen kunnen een frisse snavel halen, want ze mogen naar buiten. Binnen zitten er 7 tot 9 kippen op één vierkante meter en buiten is er 4 vierkante meter vrije ruimte voor de kip. Een deel van de snavel wordt bij deze kippen verwijderd.

Begincijfer 2 = Scharrelei

De kippen leven in een stal met maximaal 9 kippen per vierkante meter. Ze kunnen op stok en hun ei in een nest leggen. Maar ze mogen niet naar buiten en lopen dus in hun eigen ontlasting. Een scharrelkip leeft op twee A4’tjes.

Begincijfer 3 = Kooi-ei

Tja, voor ons blijft de kooi-kip toch de zieligste kip. Op één vierkante meter leven 18,2 kippen. Ze zitten in een kooi van gaas met een schuine bodem, waardoor de eieren uit de kooi rollen. Omdat volgens de algemene opinie mensen deze kippen zielig vinden, zijn deze eieren niet in de winkel te koop. Maar de kippen zijn er nog wel! Hun eieren worden verwerkt in andere producten of er wordt eipoeder van gemaakt.

De letters – een Duitse kip of Belgische kip

De eieren die je in de supermarkt vindt, hebben geen wereldreis gemaakt. De meeste eieren komen gewoon uit Nederland. De cijfers op het ei, zoals NL of BE,  geven aan waar de eieren vandaan komen.

Wat betekenen de laatste 7 cijfers op een ei?

Via de laatste zeven cijfers weet je van welke boerderij het ei komt. Elke boerderij heeft een unieke code. De eerste 5 cijfers geven het bedrijf aan en de laatste 2 cijfers de stal.

Maar welke eieren kan ik zonder schuldgevoel eten?

We vragen het Miriam van Bree, projectleider adopteer een kip: “Biologische eieren en biologisch-dynamische eieren zijn het meest diervriendelijk. Biologische eieren kun je gewoon in de supermarkt kopen, biologische-dynamische eieren alleen bij een speciaalzaak. Heb je thuis kippen? Dan is het belangrijk dat de kip een net zo goed leven heeft als op een biologische boerderij. Dus met een zitstok met afgeronde hoeken, een rustig en donker legnest en minstens 4 vierkante meter per kip.”

Wat moet ik nog meer weten:

  • De kleur van het ei is afhankelijk van het soort kip. Zo worden bruine eieren gelegd door kippen met roodbruine veren en witte eieren door kippen met witte veren.
  • In koekjes, gebak en mayonaise wordt ei verwerkt. Staat er op de verpakking niet welk soort ei er is gebruikt? Dan zijn er kooi-eieren in het product verwerkt. Bruine eieren zijn meestal groter en daarom ook duurder. Van biologische producten weet je zeker dat er geen eieren van zielige kippen in zijn verwerkt.
  • Hoe donkerder de dooier, hoe meer vitamine A en omega-3 vetten het ei bevat.
  • Eieren van je eigen kip hoeven niet gezonder te zijn. Onderzoek van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid toonde aan dat eieren van scharrelkippen in de tuin 3 tot 5 keer meer dioxine bevatten dan toegelaten. Dioxine zit in de grond en kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
  • Verse eieren hebben troebel eiwit. Hoe helderder het eiwit, hoe minder vers het ei dus is.
  • De versheid van een ei kun je ook testen door het ei in een glas water te stoppen. Zakt het naar de bodem dan is het vers, blijft het drijven dan kun je het ei beter niet meer gebruiken.