Het ligt op het bord van de gemiddelde Nederlander: een stukje mals vlees. Toch begint er bij steeds meer mensen iets te knagen: eten we niet te veel vlees? En kan het niet duurzamer? Op die laatste vraag is ons antwoord volmondig ‘ja!’. Wij geven je vier opties voor duurzamer vlees, naast weinig vlees eten.

Duurzaam vlees, optie 1: Uit de vrije natuur

Krijg je een stuk vlees op je bord dat gekocht is bij De Woeste Grond, dan weet je dat het dier uit Nederland komt, 365 dagen per jaar in de vrije natuur heeft gelopen en zichzelf heeft gevoed met voedsel dat in de natuur te vinden is. Voordat het vlees op je bord belandt, heeft het dier zich ook van zijn beste kant laten zien. De Woeste Grond zet namelijk hun dieren in als landschapsbeheerders. Hierdoor blijven gebieden open en komt er (meer) variatie in de vegetatie. Ook mooi: de prullenbak blijft leeg in de slagerij van de Woeste Grond. De dieren worden namelijk gebruikt van kop tot staart.
Meer informatie.

Duurzaam vlees, optie 2: Koop samen een koe

Een oude traditie in een nieuw jasje: samen met anderen een koe kopen. Je weet waar het vlees vandaan komt, hoe het heeft geleefd en dat er niets verloren gaat. Het dier wordt namelijk pas geslacht als het helemaal is verkocht. Met een paar simpele klikken op de knop, ben jij mede-eigenaar van een koe. Het werkt als volgt: op de website kun je zien wat het aanbod is. Vervolgens klik je op een koe en bestel je een deel. Anderen doen hetzelfde. Is de hele koe verkocht? Dan wordt het beest geslacht. Een paar weken later komt de koerier langs met een mooi pakket vlees.
Meer informatie.

Duurzaam vlees, optie 3: Vlees van mannetjesdieren

We schreven al eerder een artikel over deze bijzondere en duurzame vleessoorten en ook in dit rijtje mag het niet ontbreken: vlees van mannetjesdieren. Per jaar zijn namelijk zo’n 45 miljoen haantjes, 75 duizend bokjes en 1,4 miljoen stieren een bijproduct. Dat is zonde: ze kunnen gewoon gegeten worden en het vlees heeft een heerlijke smaak. In sommige speciaalzaken en supermarkten is het te koop, maar ook via deze website.

Duurzaam vlees, optie 4: Wild

We nemen een flinke sprong terug in de tijd, naar de periode waarin de mens nog jaagde en verzamelde. Dat doen we namelijk nog steeds, alleen op iets kleinere schaal. De laatste optie voor duurzaam vlees is dan ook … wild! In Nederland koop je wild (zoals gans, eend, fazant) bij de poelier of bij lokale jagers. Check bij de poelier of het wild wel uit Nederland komt en let er bij de jager op dat hij voldoet aan de eisen op het gebied van wildhygiëne. Het stuk vlees ontvang je rechtstreeks uit de natuur; je omzeilt dus het gros van de tussenschakels en transport. Bovendien is het dier groot geworden zonder medicijnen, groeihormonen en vooraf geselecteerd voedsel.
Meer informatie.