Test: vis bereiden in een rookoven

2294

In de pan, de oven, op de barbecue. Meer manieren zijn er toch niet om vis te bereiden? Jawel! Wat dacht je van vis uit een rookoven? Lekker Gezond mocht dit hippe keukenapparaat testen. Kan het op tegen een gerookte vis van de plaatselijke visboer? En blijft er na afloop een heftige vislucht in huis hangen?

We gingen aan de slag met een een rookoven (tafelmodel), een zak houtsnippers, een potje pekel met kruiden en natuurlijk verse vis, in ons geval twee forellen. De ingewanden van de vis hebben we er bij de viswinkel uit laten halen, zodat we deze direct konden pekelen.

Eerst pekelen en drogen

Voordat je de rookoven gebruikt, moet de vis altijd eerst gepekeld worden. Je kunt droog of nat pekelen. Op het potje met pekel stond dat we de inhoud met vier liter water moesten vermengen. Aangezien we maar twee liter nodig hadden om de forellen onder water te krijgen, hebben we een half potje gebruikt.
De vis hebben we twee uur in het water laten liggen, daarna drooggedept en drie uur in de koelkast gelegd.

Het echte werk: roken en eten

De volgende stap is het roken van de vis. Leuk om te doen en het ruikt heerlijk. Om de bodem van de oven netjes te houden hebben we er een stukje folie op gelegd. Je strooit vier eetlepels houtsnippers (Rookmot Beuk) op de bodem van de rookoven. Daarna zet je het rooster erin en leg je de vissen op het rooster. Dan zet je twee pitten van het fornuis en de afzuigkap aan. Na ruim een uur is de vis goudbruin en klaar om te eten. De huid zit los en de vis valt als het ware van de graten af. De smaak is heel anders dan een gerookte vis die je in de winkel koopt. Puur, omdat de rook van de houtsnippers en de pekel met kruiden er helemaal ingetrokken is. Wij hebben de vis met pasta, tomaat en parmezaanse kaas gegeten, maar je kunt het ook met tomaat of citroen op een toastje doen.

En: stinkt het in huis?

De geur tijdens het roken in huis valt mee, omdat de afzuigkap aanstaat. Je ruikt wel iets, maar dat is de lekkere geur van smeulend beukenhout. Als je dat toch wilt voorkomen, kun je de vis buiten roken en gebruik maken van de spiritusbranders die bij de tafeloven zijn bijgeleverd. Je moet dan wel redelijk weer hebben, zodat de branders hun werk kunnen doen.

Benieuwd naar de rookoven? Hier lees je er meer over.