Een hamburger is een hamburger; dé perfecte maaltijd voor vleeseters, als het even kan klaargemaakt door een stoere man in een leren schort. Waar? Niet waar! Die burger kan je juist prima maken van vis. Hoe? Wij onthullen hier het geheim van de perfecte visburger.

Stap 1: Ga voor verse vis

Voor de perfecte visburger heb je uiteraard goede vis nodig. En voor vis geldt altijd: hoe verser, hoe beter. Verse vis ‘ruikt’ niet! Hooguit naar het zout van de zee. De pupillen van de vis moeten helder staan en de oogbol niet ingezakt. Verse vis heeft rood glanzende kieuwen. Niet grijs, blauw of bruinachtig dus. Feitelijk kun je dus alleen aan een complete vis zien of die vers is. Vraag daarom aan de visboer of hij ter plekke je visje wil fileren. En dat is nodig, want in die burger gaat alleen visfilet. Geen graten en schubben.

Stap 2: Kies de vis

Welke soort vis je kiest, is uiteraard een kwestie van smaak. Met witvis zit je eigenlijk altijd goed. Denk daarbij niet alleen aan kabeljauw, ook wijting en schelvis zijn lekker. Als je een vis wilt kiezen met veel gezonde visvetzuren (goed voor je hart en je hersenen!), neem dan een vette vis. Vooral zalm is heerlijk in een burger. Wil je het voordeliger aanpakken? Dan is verse makreel een optie. Veel mensen vinden vette vis te sterk van smaak, dus schuift vanavond bij jou een beginnende viseter aan? Dan is makreel misschien niet de beste keuze. Kies je altijd voor de niet gerookte variant. Voor vier personen heb je ongeveer 300 tot 400 gram vis nodig

Stap 3: Citroen & malen

Citroen en vis zijn een dreamteam. Het zuur van citroen zorgt ervoor dat de vis een beetje voorgaart. Het haalt de smaak van vis op. Doe er vervolgens een flinke snuf zout bij en nog wat peper voordat je de vis fijnmaalt in de blender of met de staafmixer. Let op, het moet niet al te fijn of papperig worden. Als je een scherp mes in huis hebt en je bent er handig mee, dan kun je de vis ook supersonisch fijnsnijden.

Stap 4: Voeg smaakmakers toe

Breng die burger tot leven met smaakmakers. Neem als basis een fijngehakte sjalot, gesnipperde knoflook, een ei, olijfolie en flink wat paneermeel. Zalm en makreel vragen om wat extra frisheid, denk aan kappertjes. (Grote kappers? Snijd die even fijn). Ook verse kruiden doen het goed in een burger, denk aan bieslook en peterselie. Maar je kunt het ook wat meer spicy maken door er Spaanse peper, gember en koriander door te doen. Dan geef je je burger meer een Oosterse twist. Roer alles goed door elkaar tot je een massa hebt die goed aan elkaar plakt, maar niet overal aan vast blijft zitten. Verdeel de vismassa in vier delen. Rol van elk een ronde bal tussen je handen en druk ze plat tot vier flinke burgers. Leg ze even op een bord op in de koelkast onder een stuk folie.

Stap 5: Maak sausjes

Op die traditionele burger komen ketchup en mayonaise. Maar op die visburger doen we liever een wat frissere variant zoals ravigotesaus. Die maak je eenvoudig zelf: als basis gebruik je 200 ml mayonaise, doe daar 1 gesnipperd sjalotje, 3 fijngehakte zure augurken, 2 theelepels kappertjes, 1 eetlepel fijngesneden peterselie en een scheut citroensap door. Breng het op smaak met peper en zout, roeren, proeven. Jammie…

Stap 6: Het broodje en de garnering

Een visburger serveer je niet op een slappe-hap-broodje. Nee, dan ga je het liefst voor stevig. Een zuurdesembroodje of lekker grofgesneden boterhammen die je even roostert voor die extra bite. Voor de garnering stellen we voor knapperige, ragfijn gesneden ijsbergsla voor, met bovenop alfalfa. In de burger doe je fijngesneden tomaat, komkommer, paprika plus een augurk in plakjes.

Stap 7: Bak ze bruin!

Haal voor een mooi bruine korstje de burger door wat bloem. Doe dan olijfolie in de pan en een klein klontje boter. Laat de pan niet te heet worden: de vis moet niet te veel schrikken als hij de pan in duikt. Laat de burger op halfhoog vuur langzaam gaar worden. Afhankelijk van de dikte van je burger, ben je zo’n vijf tot tien minuten kwijt. Voor vis geldt dat je hem niet te lang moet bakken. Dus blijf erbij, keer hem op tijd. Snijd ondertussen de broodjes open, besmeren met saus, beleggen met die rauwkost en terug naar je pan…. En? Klaar! Hop, snel die burger op het broodje. Je kunt aan tafel. Eet smakelijk.

Ben je ook benieuwd naar het geheim van de perfecte groenteburger? Lees het hier.