Olijfolie, zonnebloemolie en slaolie, kent iedereen. Maar koolzaadolie? Deze knalgele smaakmaker is langzaam vergeten in de Nederlandse keuken. Koolzaadboer Antoon Kleverkamp steekt hier gelukkig een stokje voor. Maar wat is koolzaad? En waarom is het zo gezond?

Move on olijfolie

Tussen de bekende slaolie en zonnebloemolie, staat er nog een gezonde smaakmaker in het schap: koolzaadolie. Is dit nieuw? Koolzaadboer Antoon Kleverkamp: “Nee, al denken veel mensen wel dat het een nieuw gewas is. In de Tweede Wereld Oorlog waren boeren zelfs verplicht om koolzaad te telen, vanwege de olie. Het werd toen als lampenolie, maar ook in de keuken gebruikt. De Italianen en Grieken hebben alleen in Nederland een positie verworven met olijfolie.”

Geduld en nog meer geduld

Een flesje gevuld met koolzaadolie heb je helaas niet van de één op andere dag. Hier is veel geduld voor nodig. De 1,5 hectare van Antoon gevuld met koolzaad is goed voor 2500 liter olie, dat zijn 5000 flesjes van een halve liter. “Eind augustus hebben we dit perceel gezaaid”, vertelt Antoon. “Voor de winter moet het blad gaan vormen en een wortel maken. In april krijgt de plant een bloemenkop en vormt hij zich tot individuele bloemetjes. Elf maanden per jaar staat het koolzaad op het land.”

4 redenen waarom koolzaad ook in je keukenkastje hoort:

  1. Het is milder en zachter van smaak dan olijfolie. Als je het door een salade gebruikt, blijf je daarom de smaak van de ingrediënten proeven.
  2. Je kunt het overal voor gebruiken. Door de cake, in de plan of zelfs mee frituren.
  3. Koolzaad is voedselrijk voor bijen.
  4. En het zorgt goed voor de bodem. Dit komt omdat de wortel 1,5 meter diep de bodem ingaat, waardoor er meer lucht en water in de grond komt.

Benieuwd naar het verhaal van koolzaadboer Antoon Klaverkamp en hoe koolzaadolie gemaakt wordt?

Je leest én ziet het in gezondNU8 »

Tekst: Shirah Ipenburg