Kokosrasp door de kwark, kokosmeel door het gebak en kokosmelk in een smoothie. Kokos is er in alle vormen en maten. Maar weet jij het verschil tussen kokosmelk en kokoswater? En waar gebruik je kokosvlees eigenlijk voor? En ooit gehoord van kokosazijn? 9 kokosproducten op een rij.

Het schap met kokosproducten in de supermarkt lijkt wel iedere week te groeien. We weten inmiddels hoe veelzijdig kokosolie is, maar wat doe je met boter gemaakt van een kokosnoot en het vlees van een kokosnoot? Wij geven je een handig lijstje die je mee kunt nemen naar de supermarkt of de toko. En geef ons niet de schuld als je keukenkastjes straks uitpuilen van de kokosproducten!

Kokoswater

Wat is het? Kokoswater is het vocht uit een jonge, groengele kokosnoot.
Waarvoor gebruik je het? De bekende yogi Tara Stiles verwerkt kokoswater graag in een smoothie, maar je kunt het ook gewoon zo drinken.
Handig om te weten: Aan kokoswater worden vaak extra ingrediënten toegevoegd. Lees daarom het etiket goed, zodat je niet onbewust een suikerbom drinkt.

Kokosvlees

Wat is het? Kokosvlees is het vruchtvlees van de kokosnoot.
Waarvoor gebruik je het? Volwassen kokosvlees gebruik je in salades, soep, groente- en rijstgerechten, toetjes en taart.
Handig om te weten: Er zijn twee soorten kokosvlees, dat van een jonge en een volwassen kokosnoot. Het vruchtvlees uit een volwassen kokosnoot is ietwat hard en taai (alsof je een wortel eet) en levert meer vetten en calorieën. Jong vruchtvlees is lichter van smaak, minder zwaar en geleiachtig.

Kokosrasp

Wat is het? Dit is gedroogd kokosvlees van de volwassen kokosnoot.
Waarvoor gebruik je het? Lekker door de havermout, je zelfgemaakte granola, yoghurt of ter versiering op een taart.
Handig om te weten: Het bevat twee procent vocht (in plaats van vijftig), zit vol vezels, vitaminen en mineralen. Zoek wel naar ongezoete kokosrasp. Je kunt dit ook in minder kleine stukjes vinden, als kokoschips.

Kokosmeel

Wat is het? Voor kokosmeel wordt droog en ontvet kokosvlees gemalen.
Waarvoor gebruik je het? In bananenbrood, gebak, wraps, pizzabodems of muffin. Bijna alles wat je kunt bakken.
Handig om te weten: Kokosmeel is glutenvrij en de smaak is lichtzoet. Het bevat de helft minder calorieën dan amandelmeel. Meng het wel altijd met een ander meelsoort, anders wordt het te droog.

Kokosmelk

Wat is het? Wordt gemaakt door het vruchtvlees van de kokosnoot samen te persen en het sap hiervan te gebruiken. Het wordt ook wel klappermelk genoemd.
Waarvoor gebruik je het? Verwerken in een smoothie, muffins, curry, ijs, soep.
Handig om te weten: Kokosmelk wordt vaak verward met kokoswater. Maar kokosmelk drink je eigenlijk niet puur, kokoswater wel. Vaak is kokosmelk aangelengd met een beetje kokosroom voor een extra romige smaak.

Kokosyoghurt

Wat is het? Yoghurt gemaakt van kokosmelk.
Waarvoor gebruik je het? Net zoals je normale yoghurt gebruikt. Bij je muesli of granola, met wat fruit of gewoon zo in een kom.
Handig om te weten: Lees het etiket, want ook aan kokosyoghurt worden wel eens extra ingrediënten toegevoegd.

Kokosboter

Wat is het? Kokosboter is niet hetzelfde als kokosvet. Het wordt gemaakt door geraspte kokos fijn te malen tot een romige spread.
Waarvoor gebruik je het? Smeer het op brood, verwerk het in een zelfgemaakte notenspread of snack, meng het door een smoothie of door de soep.
Handig om te weten: Kokosboter bevat meer vezels dan kokosolie.

Kokosbloesemsuiker

Wat is het? Het wordt gemaakt van het sap dat uit de bloem van de palmboom wordt gewonnen. Kokosbloesemsuiker komt dus niet uit de kokosnoot zelf. Het is een geconcentreerde zoetstof.
Waarvoor gebruik je het? Door de yoghurt of havermout of om mee te bakken. Alles wat je met gewone suiker doet.
Handig om te weten: De textuur lijkt op rietsuiker. De smaak doet denken aan karamel en geroosterde noten. Gebruik het met mate.

Kokosazijn

Wat is het? Wordt gemaakt van het sap van de kokosboom of van gerijpt kokoswater. Wanneer het gemaakt is van het sap van de kokosboom is het van hogere kwaliteit.
Waarvoor gebruik je het? Zoals ieder andere azijn, dus bijvoorbeeld als dressing over sla.
Handig om te weten: De smaak van kokosazijn is neutraal, het smaakt niet naar kokos. Daarom kun je het goed mengen met kruiden.

Tekst: Lian van Doorn en Shirah Ipenburg