We zijn een echt kaasland. Kaas hoort nog steeds bij het favoriete ontbijt van menig landgenoot, we strooien het fanatiek over de pasta en serveren ze, met een prikkertje met de Nederlandse vlag, op verjaardagen. Jep, we houden er van. Maar dat perfecte kaasplankje, dat kan écht beter. Zo schotel jij de volgende keer je gasten kaas voor.

Kaas is lekker bij pasta, over tortillachips, op een boterham of door een omelet. Kaas kan altijd! En er zijn er nogal wat: er zijn alleen al ruim 300 soorten Franse kazen. Allemaal verdienen ze een plek op jouw kaasplankje. We selecteerden tien ondergeschoven kazen en vertellen alle ins en outs over het samenstellen van een mooi en lekker kaasplankje.

5 basisregels voor een kaasplankje

  1. Kies liever drie hele goede, verse kaasjes, dan tien voorverpakte ‘supermarktkazen’
  2. Neem voor een borrel ongeveer 100-175 gram kaas per persoon
  3. Kies kazen die qua smaak, kleur en structuur verschillen
  4. Haal de kaas van tevoren uit de koelkast
  5. Leg de kazen met de klok mee van mild naar sterk

Welk kaasplankje kies je?

Ga voor een mooi kaasplankje van hout, marmer of leisteen. Leg hier een dampende theedoek op en laat het daar twee uur lang liggen. Dit voorkomt dat de kaas uitdroogt.

10 onbekende kazen voor op je kaasplankje

We kennen allemaal brie, gorgonzola, parmiggiano en camembert. Maar het is vast geen verrassing als we zeggen dat er meer is. Alleen: wat is lekker? Nou, sowieso deze 10:

  1. Taleggio: deze Italiaanse kaas heeft een licht kruidige smaak.
  2. Blue stilton: een Engelse blauwaderkaas met een pittige smaak.
  3. Epoisses: Franse kaas met een sterke maar soepele smaak en smelt op de tong.
  4. Morbier: dessertkaas met een romig pikante smaak.
  5. Saint-Marcellin: rauwmelkse kaas met tinten van hazelnoot, een romige structuur en fruitige ondertoon.
  6. Gruyere: een Zwitserse halfharde kaas, romig, nootachtig. Oude smaakt iets droger en pittiger.
  7. Roquefort: blauwaderkaas van schapenmelk. Zilt met pittige nasmaak.
  8. Manchego: Spaanse schapenkaas met zoete, nootachtige smaak.
  9. Asiago: Italiaanse kaas met frisse smaak en pittige nasmaak. Alternatief voor pecorino.
  10. Comté: Franse halfharde kaas met een nootachtige smaak.

Andere hapjes voor op een kaasplank

Mooi ter kleur en aankleding, maar vooral gewoon erg lekker bij kaas:

  • Chutney en compote, zoals vijgencompote, perenchutney en appelstroop
  • Fruit, zoals druiven en frambozen
  • Gedroogd fruit, zoals vijgen(brood), dadel(rolletje)
  • Vermijd crackers of biscuits, maar ga voor een lekker noten- of stokbrood

Welke wijn bij welke kaas?

Bij eten hoort ook iets te drinken. En waar gaat een kaasplankje goed mee samen? Wijn, natuurlijk.

  • Milde kazen > frisse chardonnay of sauvignon blanc
  • Zwaarde, witte korstkazen > witte wijn of lichte rode wijn
  • Harde, pittige kazen > merlot, pinot noir, fitou
  • Blauwschimmelkazen > zoete wijn, port

Zo bewaar je restjes kaas

Restjes kaas gooi je niet weg, nee, die bewaar je in de koelkast. Zo kun je nog een keer een kaasplankje maken of maak je een kaasfondue, tosti of quesadilla’s. Lekker! Gebruik je de ingepakte kaas niet binnen 2 á 3 dagen? Lucht het even een kwartiertje. Je kunt kaas in perkamentpapier, bakpapier en/of plasticfolie wikkelen. Verse kazen in water doe je in een hersluitbaar doosje en zet het onder water. Ververs het water om de paar dagen. Stinkkazen kun je het beste ook nog in een hersluitbaar doosje doen, zodat niet alles in de koelkast gaat ruiken.