Nooit meer kroket, haring of spekjes door de boerenkool. Nee toch? Altijd vegetarisch eten, is niet voor iedereen haalbaar. Maar één vegetarische dag per week is te doen. Wat levert een dag zonder vlees en vis op? gezondNU zette de 6 voordelen op een rij.

1. Iets meer groente, veel slanker

Vegetariërs zijn slanker en hebben een lager BMI. Overgewicht onder vegetariërs komt maar half zo vaak voor als bij carnivoren. Dat komt deels doordat zij meer complexe koolhydraten eten, zoals volkorenbrood, en meer vezels. Daarnaast eten zij minder eiwitten en vetten. Zo zit vooral in vlees vaak verzadigd vet. Wie daarom vegetarisch eet, zal automatisch minder calorierijk eten.

2. Beetje minder vlees, stuk gezonder

Vegetariërs hebben minder vaak hart- en vaatziekten, diabetes en zijn slanker.  Het blijkt dat de bloeddruk van vegetariërs gemiddeld 4,8 mm lager is dan van vlees- en viseters. Deze bloeddrukverlaging wordt geassocieerd met een lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of een beroerte.  Dit effect is overigens alleen onderzocht op mensen die helemaal geen vlees en vis meer eten. Of ook parttime vegetariërs minder kans hebben op hart- en vaatziekten en diabetes is niet onderzocht,  maar wordt door wetenschappers wel als aannemelijk gezien.

3. Minder vlees is veel goedkoper

Wie kookt zonder vlees en vis, zal merken dat dit veel goedkoper is. Mits je de dure vleesvervangers gewoon in de winkel laat liggen. Kies bijvoorbeeld voor bonen – een gezonde en goedkope vervanging voor vis of vlees. Maak bijvoorbeeld vegetarische hamburgers van geplette kikkererwten, kruiden en wat paneermeel. Of eet vegetarische nasi met een omelet.

4. Natuurlijk … je bespaart dierenlevens

Dat je met een vegetarisch dieet dierenlevens bespaart, is meer dan logisch. Maar wist je dat alle Nederlanders bij elkaar ongeveer 400.000 dieren per dag eten? En dat een gemiddelde vegetariër 727 dierenlevens in zijn leven bespaart? Dat zijn bijna 2 dieren per jaar!

5. Vegetariërs zorgen voor een beter milieu

De veehouderij zorgt wereldwijd voor 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 en lachgas. Daarnaast wordt voor het veevoer van onze dieren kilometers tropisch oerwoud gekapt. Door (een dag) geen vlees te eten, bespaar je veel water. De productie van vlees kost namelijk veel meer water dan de productie van plantaardig voedsel. Voor 1 kilo maïs is er 900 liter water nodig en voor een kilo rundvlees 15.500 liter. Een groot verschil.

6. … en een betere wereld

Landbouwgrond is schaars – niet alleen in ‘arme’ landen, ook in Nederland. Toch wordt veel landbouwgrond gebruikt om diervoer te verbouwen. Zo wordt in Nederland zestig procent van al ons zelfgeteelde graan gebruikt als veevoer. Wereldwijd wordt bijna de helft van al het geteelde graan, gevoerd aan dieren. Overal ter wereld wordt dus landbouwgrond gebruikt voor diervoer, terwijl daar ook gewassen kunnen staan die we wel zelf direct eten en niet eerst aan ons vee geven. Wie een dagje geen vlees eet (of een paar dagen) draagt een klein steentje bij in het doorbreken van deze kronkel in de voedselproductie.

7. Kaas is geen vleesvervanger

Oh ja … ga je op je vegadag heel veel kaas eten? Niet doen! Kaas bevat geen ­ijzer en relatief veel ongezond verzadigd vet. Het is dus geen echte vleesvervanger. Net zoals paddenstoelen. IJzer zit in brood, granen, groente, peulvruchten en eieren. En als je na je boterham ook een sinaasappel  eet, zit je goed: ijzer uit plantaardige producten wordt beter in het lichaam opgenomen als je het samen met een vitamine-C-rijk product.

Meer lezen over gezonde voeding? Meld u aan voor onze nieuwsbrief Lekker Gezond.