Vind je een moestuin te veel gedoe? Dan zijn kiemen iets voor jou. In zes simpele stappen kweek je ze in je vensterbank of op je aanrecht. Je krijgt geen vieze vingers, hoeft niet elke dag te schoffelen en bent verzekerd van een goede oogst. Laten we beginnen!

Kiemen zijn niets anders dan de tussenfase van zaadje tot plant. Ze komen tevoorschijn door water en warmte. Deze schattige sliertjes worden gezien als groente, passen bij bijna iedere maaltijd en ondersteunen de spijsvertering. Bovendien zijn ze hartstikke gezond; ze bevatten relatief veel vezels, vitaminen en mineralen en weinig calorieën. Alle gezonde stofjes die de uiteindelijke – veel grotere – plant bevat, zitten al in de – veel kleinere – kiem. Dus, aan de slag!

Een kiemparadijs in zes stappen

Je hebt zaden gekocht en wat dan? Suzanne Poot is fervent ‘kiemer’ en auteur van Rauw, Naakt en Gezond. Zij helpt je op weg:

  1. Ga naar de winkel. Koop als je dat nog niet hebt een weckpot (van 200 tot 1000 ml), een dik elastiek en gaas.
  2. Start in de avond en laat ze weken. Zet in de avond de zaden met een laagje water in de weckpot, 1/4e zaden en 3/4e water. Laat ze een nacht weken (6-8 uur). Hierdoor verliezen de kiemen hun anti-nutriënten, waardoor ze gaan ontkiemen en ons lichaam ze kan verteren. Bedek de weckpot met het gaas.
  3.  Giet het water af. Laat het potje bedekt met het gaasje en zet het in het donker voor 12 tot 24 uur. Geef de zaden ‘s avonds water en giet direct af.
  4. Zet de pot (met gaasje!) omgekeerd in een vergiet of bakje. Zo kan het overtollige water weglopen. Zorg ervoor dat de kiemen niet tegen het gaasje plakken.
  5. Geef ze een mooi plekje. Plaats de kiemen bijvoorbeeld op het aanrecht of in de vensterbank.
  6. Spoel de kiemen elke ochtend en avond. Met lauw, gefilterd water!. Zorg ervoor dat alle zaden ongeveer even nat zijn en dat ze verdeeld in de pot liggen.

Drie tips voor een goede oogst

  1. Kiemen zijn meestal na vijf tot acht dagen klaar. Linzen gaan sneller: na twee dagen kun je die gebruiken.
  2. Een eetlepel zaadjes is vaak genoeg voor een gerecht of twee boterhammen. Let op: veel zaadjes nemen tien tot vijftien keer in gewicht en grootte toe.
  3.  De favoriete plek van kiemen is donker en koel. Rarara, wat is dat? De koelkast! Bewaar ze daar in de weckpot en maak ze af en toe nat. Zo blijven ze drie tot zes dagen goed.