De aarde kan de vraag naar dierlijke eiwitten bijna niet meer aan. Maar wat is een goed alternatief? Simpel: plantaardige eiwitten. Hoe pas je die toe in je eigen eetpatroon? En niet geheel onbelangrijk: welke eiwitten zijn het beste voor je lichaam? Lees hier vier handige tips om dierlijke eiwitten te laten staan en te kiezen voor plantaardige.

Eiwitten zijn hot omdat het zo’n belangrijke bouwstof is; ze zorgen voor een goede spieropbouw en dragen bij aan celherstel. Geen wonder dat de proteïneshakes bij de sportschool niet zijn aan te slepen. De meeste eiwitten zijn van dierlijke oorsprong, denk aan zuivel, vlees en kwark. De aarde piept en kraakt echter onder de vraag naar dierlijke eiwitten zoals vlees. De productie kost te veel water en put de bodem uit.

Terwijl de wereldbevolking blijft groeien, en dus de vraag naar voedsel, presenteren wij deze plantaardige eiwitten als supergoed alternatief. Zeer gezond, net zo lekker en minder schadelijk voor de planeet. Denk voor je die kippenbout uit de koeling pakt dus eerst even na over plantaardige eiwitten.

Alternatief 1: noten en zaden

Noten en zaden zijn rijk aan eiwitten. Zo heb je met een handje pistachenoten al gauw tien gram eiwit te pakken en een eetlepel hennepzaad levert je zo’n zes gram eiwit op. Noten zorgen ook voor sterke spieren, zenuwen, en een goede bot- en mondgezondheid. Er zitten ook allerlei andere voedingsstoffen in noten en zaden, denk aan ijzer, zink, magnesium, vitamine B en gezonde vetzuren.

Alternatief 2: bonen en peulvruchten

Uit bonen en peulvruchten haal je veel plantaardige eiwitten. Zo bevat 100 gram tempeh (gefermenteerde sojabonen) al bijna 12 gram eiwit en haal je uit 100 gram gekookte linzen zo’n 21 gram eiwit.

Alternatief 3: brood

Volkorenbrood wordt gemaakt van de volledige tarwekorrel en kennen we vooral van de vitaminen, mineralen en vezels. Maar er zit ook eiwit in! En als je je brood slim belegt, zit je helemaal goed. Denk bijvoorbeeld aan hummus. Buiten dat het heerlijk, plantaardig en eiwitrijk is, zit hummus boordevol vitamine C, B6, vezels en mineralen. Je hebt met twee boterhammen hummus al 23,8 gram eiwit te pakken!

Alternatief 4: paddenstoelen

Paddenstoelen bestaan in diverse soorten, maten en smaken. En naast dat ze lekker zijn, bevatten ze tal gezonde voedingsstoffen, waaronder eiwitten. Paddenstoelen bevatten de vitaminen C, B1, B2, B3, B5 en B7 en zijn ook rijk aan antioxidanten. 100 gram paddenstoelen levert je al gauw 3 gram eiwit op.

Hoeveel eiwit moet ik binnenkrijgen?

De richtlijn voor volwassenen is ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Dus weeg je zeventig kilo, dan komt het er op neer dat je 56 gram eiwitten per dag moet eten.

Extra voordeel van plantaardige eiwitten

Dieren worden in grote aantallen gefokt. Hierdoor ligt het besmettingsgevaar op ziekten vele malen hoger. De bedrijven die vlees leveren willen hierin geen risico’s lopen en kiezen daarom vaak voor het preventief toedienen van antibiotica. En dat krijgen wij vervolgens via het vlees binnen. Plantaardige eiwitten hebben deze risico’s niet. Die bevatten géén antibiotica. En wat natuurlijk ook een goed gevoel geeft: ze hebben niet blootgestaan aan oncomfortabele omstandigheden.