Kaasfondue laat niet alleen kaas smelten, maar ook vele harten. Want, wat is er nou lekkerder dan je rond zo’n pannetje te scharen en heerlijk draden te trekken. Kaas in de pan en fonduen maar! Toch? Nee, er komt meer bij kijken. Maar wees gerust: met dit stappenplan maak je de lekkerste kaasfondue ooit.

Fondue stamt af van het Franse werkwoord fondre, wat smelten betekent. Waarschijnlijk was het in de achttiende eeuw dé manier om oude restjes kaas op te maken. In de jaren zestig herontdekten de Zwitsers deze soep en doopten hem om tot de kaasfondue zoals we die vandaag de dag kennen. Maar welke kaas heb je daarvoor nodig en hoe maak je ‘m lekker én gezond? Met deze zes stappen wordt jouw kaasfondue een echte hartensteler.

Stap 1: Haal de juiste fonduepan in huis

Heb je je nog nooit eerder op het kaasfondue-pad begeven? Wees gewaarschuwd: niet elke fondueset leent zich voor de ultieme kaas-ervaring. Sommige zijn alleen geschikt voor bouillon of chocolade (ook lekker!). De perfecte pan voor kaasfondue is gemaakt van aardewerk. Aardewerk houdt warmte vast en dat is belangrijk om de juiste temperatuur vast te houden voor een lekker smeuïg, vloeibaar kaasje. Verder heb je nodig: fonduevorkjes en een kaasfonduebrander voor onder de pan.

Stap 2: Kies de perfecte kaas

De klassieke kaasfondue maak je met geraspte Emmentaler en Gruyère en eventueel met wat witte wijn of een scheutje Kirsch. Maar in basis kun je elke kaas gebruiken die je lekker vindt. Jongere kaassoorten zijn over het algemeen net wat minder zout en vet en daarmee een fractie gezonder. 20+kaas en fondue zijn niet de beste combi. Die kaas smelt gewoon niet lekker genoeg om er mooie draden van te trekken. Dat gaat veel beter met Franse Comté, een Zwitserse of Franse Vacherin of Hollandse Goudse kaas.

Stap 3: Maak het kaasmengsel met liefde

Neem de tijd om de kaas te laten smelten, want anders wordt het rubberachtig en gaat het feest niet door. Let op: maak je kaasfondue niet te lang van tevoren klaar. Je kunt het niet opnieuw opwarmen, dan wordt het één grote klont waar je niet meer in kunt dippen. Volg deze stappen bij het maken:

  • Rasp de kaas fijn. Doe dit minimaal een uur voor je aan tafel wilt, zodat de kaas lekker op kamertemperatuur kan komen.
  • Pers een teentje knoflook uit in de fonduepan en giet er wat (droge witte) wijn bij. Laat dat warm worden, zodat de alcohol verdampt.
  • Voeg wat citroen toe om de kaas straks lekker te laten smelten.
  • Voeg beetje bij beetje de geraspte kaas toe en roer alles om en om tot de kaas helemaal gesmolten is.
  • Verhit het kaasmengsel en kook het niet te lang.
  • Voeg eventueel kruiden toe, zoals peper of nootmuskaat.
  • Mocht de kaasfondue te vloeibaar worden, bind hem dan met een beetje bloem of konjac poeder, dit is een koolhydraatarm bindmiddel.

Stap 4: Ga los met groente en fruit

Wil je de calorieën en koolhydraten toch een beetje beperken tijdens de kaasfondue? Ga dan niet alleen voor (wit) stokbrood en aardappelen om in de kaas te dopen. Allebei koolhydraatknallers. Focus je eens op groente en fruit. Minstens zo lekker! Vul dus schaaltjes met groenten, zoals bloemkoolroosjes, stukjes bleekselderij, reepjes paprika, blokjes geroosterde knolselderij, paddenstoelen en partjes peer. Kook harde groentes even voor, al is het maar kort blancheren. Grill paddenstoelen kort van tevoren om de smaak los te laten komen.

Stap 5: Drink thee bij de kaasfondue

Juist omdat kaasfondue wat zwaar op de maag ligt, vraagt dat om een superfrisse wijn. Maar alcohol is natuurlijk lang niet altijd nodig. Doe als de Zwitsers en drink thee bij je kaasfondue! Het verhaal gaat dat thee de kaas langer vloeibaar houdt in je maag en dat die daardoor beter verteert. Dat kan bij kaasfondue zeker geen kwaad! Bovendien kan bijvoorbeeld een lekkere gemberthee de vertering nog een extra handje helpen. Experimenteer erop los als een echte theesommelier door verschillende soorten thee te proberen. Ook de volgende alcoholvrije drankjes zijn lekker bij je kaasfondue: druivensap, ongezoet appelsap, vlierbloesemsiroop met bruiswater.

Stap 6: Kaasfondue klaar? Knoeien maar

Klaar? Knoeien maar! Ja, knoeien met kaas, dat hoort er gewoon bij. Leg dan ook zeker niet je chicste tafelkleed klaar. Blijven er toch vetvlekken in je tafellaken of kleren achter? Spuit er meteen een dot afwasmiddel op of strooi talkpoeder op de vlek en laat dit even intrekken.

Foto door angela pham op Unsplash.