Lekkere en gezonde recepten met maximaal 3 ingrediënten. Kan dat? Ja! Stiekem kun je ze bijna geen recept noemen, zo simpel zijn ze. We geven 12 recepten die je een handomdraai maakt. Als bijgerecht of gezonde snack. Fijn: de meeste kun je ook meenemen en op kantoor opeten om snaaigedrag of een hongerklop te voorkomen.
Voor de meeste recepten is het wel handig om (olijf)olie, peper en zout in huis te hebben. Maar verder bestaan deze recepten uit twee of drie ingrediënten.
12 snelle bijgerechten
1. Bijgerecht: pitabrood met kruiden
Snijd pitabrood in reepjes en bak het een paar minuten in een koekenpan. Bestrooi het pitabrood met chilivlokken en za’tar en laat nog kort bakken. Lekker bij een salade of soep.
2. Bijgerecht: salade caprese
Bak de pijnboompitten kort op hoog vuur. Snijd de mozzarella en tomaat in plakken en leg ze om en om op een mooi (langwerpig) bord. Strooi de pijnboompitten eroverheen. Optioneel: olijfolie en basilicum.
3. Bijgerecht: groentespiesjes
Snijd de courgette in blokjes en de paprika in vierkante blokjes. De champignons kun je door de helft snijden. Rijg ze vervolgens om en om aan stokjes en bestrooi met Italiaanse kruiden. Leg ze onder de grill voor 15 minuten.
4. Bijgerecht: geroosterde radijs
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de radijs doormidden. Leg ze op een bakplaat naast elkaar met een beetje zout, peper en wat klodders boter. Rooster voor 40 minuten; draai ze na 20 minuten om. De plaat heen en weer schudden is ook voldoende.
5. Bijgerecht: champignons in tamari
Snijd de champignons klein en bak ze op hoog vuur voor zo’n 10 minuten. Laat ze goed bakken. Breng op smaak met een scheutje tamari en laat het nog even bakken. Lekker bij rijst of noodles.
6. Bijgerecht: jalapenos met bacon
Snijd de jalapenos in de lengte doormidden en vul met roomkaas. Wikkel ze in bacon en prik er een prikkertje door. Eetsmakelijk!
7. Bijgerecht: spicy cashewnoten
Verhit boter in een pannetje en voeg geroosterde, ongezouten cashewnoten toe. Voeg sambal toe naar smaak en bak voor 3 tot 5 minuten. Schep ze in een bakje, voeg wat zeezout toe en laat even afkoelen. Makkelijk mee te nemen naar kantoor.
8. Bijgerecht: bloemkool met za’tar
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in plakken en leg ze op een bakplaat naast elkaar. Smeer beide kanten in met olijfolie en besprenkel met za’tar, zout en peper. Rooster ze voor 20 minuten. Perfect bij Oosterse gerechten.
9. Bijgerecht: frisse meloen met chili
Besprenkel de meloen met het sap van de limoen, chilipoeder, zout. Klaar! Eventueel kun je het nog aftoppen met wat stukjes koriander.
10. Bijgerecht: groente-omelet
Met spinazie, ei en kaas. Of met courgette, champignons en paprika. Of met asperge, boter en belegen kaas. Alles is mogelijk. Snijden, klutsen, bakken in een koekenpan et voilà … Lekker als meeneemlunch!
11. Bijgerecht: wortel met honing
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de bospenen en doe ze in een ovenschaal. Voeg de tijm, honing en olie toe en hussel alles door elkaar. Dek de ovenschaal af en zet het zo’n 30 minuten in de oven. Meng na 15 minuten alles nog even door elkaar.
12. Bijgerecht: spruitjes met balsamico
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de spruitjes schoon en dep ze droog. Haal de uiteinden eraf en snijd ze vervolgens doormidden. Leg ze op een bakplaat. Besprenkel met flink wat olijfolie en besprenkel vervolgens met fijngemaakte knoflook, balsamico-azijn en zeezout. Hussel de spruitjes, zodat alles even gekruid is. Plaats in de oven voor 20 tot 30 minuten.