Als orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar ergens binnenkomt, worden suikerzakjes en suikerklontjes naarstig weggemoffeld. Ja, ze heeft wat in beweging gezet toen ze eind jaren negentig ‘suiker als ongezond’ op de kaart zette, maar Anne Marie is meer dan suiker. Welke ingrediënten mogen volgens haar niet in je keukenkastje ontbreken?

De gezondste ingrediënten vinden in de supermarkt, is niet altijd even makkelijk. Daarom vragen wij aan toonaangevende voedingsdeskundigen wat voor hen onmisbaar is in de keuken. Dit keer vertelt Anne Marie Reuzenaar, orthomoleculair voedingsdeskundige en schrijver van ‘Natuurlijk! Langer gezond’ en ‘Zonder suiker’ welke voedingsmiddelen een vaste plaats hebben in haar keuken.

1. Zeewier

“Zo lekker – een omeletje met spinazie, verse groene kruiden, opgerold in een plakje nori. Meer heb je niet nodig. Zeewier past ook perfect als smaakmaker door een bonenburger; het zorgt voor net wat meer pit. Daarnaast is het een goede bron van omega-3-vetzuren en jodium.”

3. Verse kruiden

“In verse kruiden zitten antioxidanten, vitaminen en mineralen in die je beschermen tegen veroudering. Elk kruid heeft zijn eigen specifieke gezonde werking. Zo zitten erin oregano stoffen die zelfs parasieten kunnen doden en zo je darmen gezond houden. Eigenlijk zouden we allemaal altijd verse koriander, peterselie en munt en de nodige specerijen in huis moeten hebben. Die twee vullen elkaar qua antioxidanten heel mooi aan.”

4. Kurkuma

“Kurkuma is een echte krachtpatser. Superpowers zijn onder meer ontstekingsremmend, antibacterieel, ontgiftend en versnelt de vetstofwisseling (afvallen). De basis voor gezond koken is de Mediterrane keuken, maar ik maak graag een Indiaas uitstapje. Die curry’s lopen over van de specerijen zoals kruidnagel, kaneel en kurkuma, die vol beschermende stoffen zitten. En van het effect van kurkuma kun je nog meer profiteren als je hem combineert met pepers.”

4. Peulvruchten

“Vega groeit. Mijn dochter die nu voor een tussenjaar in het buitenland zit, is veganist geworden. Puur uit idealisme. Zelf vind ik dat nog wel een dingetje. Als je geen dierlijke producten eet, loop je toch een groter risico op tekorten. Maar ze ziet er zó goed uit sinds ze veganistisch eet. Dus moet ik als moeder maar loslaten. Volgende week komt ze weer terug thuis en dat betekent: meer met bonen koken. Peulvruchten zijn een perfecte vleesvervangers en ook nog goed voor je bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte én darmflora.”

6. Walnoten

“Walnoten zitten bomvol gezonde vetten, vezels, eiwitten en magnesium, die bijdragen aan een goede werking van je hersenen en spieren. Bovendien houden ze je cholesterolgehalte op peil en helpen ze ontstekingen te tackelen. Kook meer met noten, vanwege de gezonde vetten die goed zijn voor je hart en je hoofd. Weet je wat je echt eens moet maken: Dukkah. Je roostert dan nootjes in de pan, samen met specerijen en kruiden zoals korianderzaadjes, komijn, venkelzaad. Je kunt het een heel tijdje bewaren in een afgesloten pot. En als je het dan opendraait… Ahhhhh. Zó lekker! Een feestje voor je neus. Wat een geuren.”

7. Broccoli(kiemen)

Broccolikiemen werken nog krachtiger dan de groente zelf en dankzij het stofje sulforafaan zijn je cellen beter beschermd tegen veroudering. Ik at natuurlijk erg gezond met 400 gram groente per dag, maar de grootste verandering van de laatste tijd is dat ik nog minder vlees ben gaan eten. In plaats van twee tot drie naar één tot twee keer per week. Dat vond ik best een stap, omdat ik stiekem erg van vlees kan genieten en dus dacht dat dit heel moeilijk zou worden. Maar dat valt mee; ik mis het eigenlijk niet. En ik ben lid geworden van een zelfoogsttuin. Hoe leuk is dat? Altijd vers eten van het seizoen. Top! ”

8. Knoflook

“Een stoommandje of een pan waarmee je kunt stomen is iets wat eigenlijk iedereen in huis zou moeten hebben. Door te stomen intensiveer je de smaak, je hebt niet veel meer zout of andere smaakmakers nodig. Vitaminen en mineralen blijven beter bewaard en omdat je al stomend geen krokant korstje krijgt, ontbreken de AGEs. Mocht je je groente gestoomd wat sloom van smaak vinden, dan kun je het met een gefruit uitje en een teen knoflook wat meer pit geven. En uiteraard zijn ui en knoflook ook knettergezond. Het zit vol allicine, een stof die infecties bestrijdt, je hart en vaten in shape houdt en schimmels doodt.”

9. Pompoenpitten

“Het goudbruine korstje op vlees, koekjes en pizza is een samenklontering van eiwitten en suiker, die je gezondheid onderuit kan halen en verouderingsziekten in de hand kan werken. Het ontstaan van deze AGEs kun je voorkomen door minder bruin te bakken. Dus op lagere temperaturen en de olie of boter minder heet laten worden. Hoe donkerder, hoe meer AGEs is de stelregel. Je nieren spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van een opstapeling van AGEs. Dus de nieren een handje helpen door twee liter water per dag te drinken, is geen overdreven luxe. Van af en toe patat of pizza ga je echt niet dood. Je moet natuurlijk niet elke dag tosti’s eten of elke week bbq-en. Het gaat opnieuw om die balans en soms ook om slim kiezen. Als je vlees marineert in azijn of citroen, dan worden die AGEs wat afgebroken. Het gaat dus ook om kennis. Je moet het maar weten. En, beter is het om bijvoorbeeld voor ongebrande noten en zaden te gaan. Zelf ben ik fan van pompoenpitten. Ze zitten vol magnesium, fosfor en mangaan takel je binnen als je pompoenpitten eet. Goed voor je prostaat en een puik cholesterolgehalte.”

10. Avocado

“Avocado is beroemd vanwege zijn omega 9-vetzuren en antioxidanten. Die combi maakt avocado ideaal als je wilt werken aan een betere bloeddruk, een lekker cholesterolgehalte en een betere bloedsuikerspiegel. Tip: de pit van de avocado zit vol gezonde voedingsstoffen, gooi hem dus niet weg. Als je hem vergruist kun je hem gewoon eten.”

Bestel het nieuwe boek van Anne Marie Reuzenaar in de webshop en maak kans op een meet&greet