Voor jou geen saaie bammetjes. Jij houdt van een ontbijt met kraak en smaak! Verras jezelf en anderen met deze veganistische ontbijtjes – superlekker, ultragezond en eenmaal op de ontbijttafel (of een dienblad!) zien ze er fantastisch uit.

Denk jij nog steeds dat veganistisch eten lastig is? Na dit artikel ben je (beloofd!) over je veganvrees heen. Deze veganistische ontbijtjes zijn lekker, goed voor je en veel makkelijker te maken dan je misschien eerst dacht. Kook met ons mee!

1. Supermakkelijke aardbeien-kokosmilkshake

Wil je iemand verrassen? Of heb je gewoon wat goed te maken? Met deze milkshake bereik je het allebei. Maak de milkshake in het seizoen dat de aardbeien de winkel uitstromen, want dan zijn ze prachtig rood. Is de aardbeitijd voorbij (of nog lang niet daar … ) verruil dan de aardbeien met bosbessen uit de vriezer. Ook heel lekker!

Ingrediënten (2 personen): 250 gram verse aardbeien, 1 banaan, 250 ml kokosmelk, geraspte schil van een halve citroen, 2 ijsblokjes, 1 theelepel ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding: Doe alle ingrediënten in een blender en voeg de ijsblokjes toe – houd twee aardbeien apart. Pureer het geheel op hoge snelheid kort tot een zacht en romig mengsel. Garneer de milkshake met een doorgesneden aardbei.

2. Chocolademuesli met kersen

Ontdek dat gezond hetzelfde kan betekenen als ultralekker. Dit lekkere ontbijt moet je wel van tevoren plannen omdat de ingrediënten een avondje in de koelkast moeten. Maar dan staat de volgende dag al een ontbijt voor je klaar – ook leuk voor jezelf! Voeg alleen nog wat vers fruit toe en cacao. In dit recept zitten kersen. Is dat seizoen voorbij? Neem dan bessen in de zomer, peer in de herfst of citrusfruit in de winter. Of kijk even snel wat er in de vriezer zwerft …

Ingrediënten (2 personen): 65 gram havermout, 250 ml soja- of notenmelk, ½ theelepel versgeperst citroensap, 2 eetlepel chiazaad, 2 theelepels cacaopoeder, 1 eetlepel ahornsiroop of agavesiroop, handvol kersen (zonder pit)

Bereiding: Roer de havermout, de notenmelk, citroensap en chiazaadjes door elkaar in een kom en laat alles afgedekt een nacht in de koelkast staan. Haal de volgende ochtend alles uit de koelkast, spatel de cacao erdoor en doe het in een kommetje. Leg de kersen bovenop je chocolademuesli.

3. Maispannenkoekjes met jam

Voor pannenkoeken kun je iedereen ’s nachts wakker maken, maar wij raden je aan tot negen uur ’s ochtend te wachten voordat je de ander wakker port! Deze maïspannenkoekjes hebben een lekkere, knapperige rand en zijn in het midden superzacht.

Ingredienten (2 personen): 140 gram maïsgriesmeel (polenta), 65 maïsmeel, 1 eetlepel arrowrootpoeder (een bindmiddel) of 1 eetlepel maïzena, 1 theelepel baking soda, halve theelepel (zee)zout, 250 ml plantaardige melk naar keuze, 2 eetlepels ahornsiroop, geraspte schil van een citroen, 100 gram appelmoes of een rijpe gepureerde banaan, 2 eetlepels gesmolten kokosolie, jam

Bereiding: Zeef het maïsgriesmeel, maïsmeel, de arrowrootpoeder en de baking soda. Pak een andere kom en klop de melk, siroop, citroenrasp, appelmoes (of banaan) door elkaar. Roer de droge meel door het melkmengsel. Verhit de kokosolie in een grote koekenpan met een dikke bodem. Doe 3 eetlepels beslag in de hete pan en bak de pannenkoekjes bruin.
Serveer ze met lekkere klodders zoete jam.

4. Echt eens proberen: zelfgemaakte noten- of zadenmelk

Weken, pureren, zeven en drinken: voor melk heb je geen koe of geit nodig maar alleen noten of zaden! Wie melk wil maken van rauwe noten of zaden (dus geen gezouten en gebrande noten) moet ze de avond van tevoren laten weken in lauw, gezouten water. Amandelmelk en cashewmelk zijn mild en neutraal van smaak, wat ze lekker maakt om zo te drinken en geschikt als basis voor smoothies of een pannenkoekbeslag. Melk van walnoten, pecannoten, hazelnoten en pistachenoten hebben een uitgesproken smaak, dus dat is een kwestie van trial en error. Rauwe noten en zaden zijn vruchten en zullen dus gaan kiemen in water. Om er melk van te maken, moet je dus altijd een flink aantal uren wellen in zout water, zo verwijder je ook het fytinezuur dat vrijkomt (fijner voor je lichaam!). En dan? In de blender of pureren, zeven en lekker opdrinken!

Ingrediënten:  40 gram rauwe noten of 250 gram zaden (cashewnoten, walnoten, pecannoten, hazelnoten, of walnoten), iets (zee)zout, 1 liter water, een zoetmaker zoals 2 dadels of 3 theelepels ahornsiroop

Bereiding: Doe de noten/zaden in een kom, giet er lauw water bij tot ze onderstaan en doe er zout bij. Laat dit acht uur weken. Giet de noten/zaden af in een zeef en spoel ze goed af onder stromend koud water. Doe in een grote kom een grote, schone theedoek of oud (schoon!) T-shirt, doe daar het mengsel bij en knijp of wring boven de kom zo veel mogelijk vocht uit de pulp. Je kunt het mengsel daarna nog even in de blender stoppen, filteren of zeven. Verdun de melk met wat extra water en breng het op smaak met iets zout en de zoetmakers.

Drink je het niet direct op? Giet de melk in een afsluitbare kan en bewaar hem maximaal drie dagen in de koelkast.

Jack fruit, kala manak of edelgistvlokken? Kook ook eens met deze bijzondere veganistische ingrediënten.