Dat de ayurvedische keuken lijkt op de pittige en gekruide Indiase keuken is een fabel, weet expert en natuurgeneeskundig therapeut Hanne van Jaarsveld. Waarom? Omdat voeding in de Ayurveda met een doel wordt ingezet, namelijk om fysiek en mentaal in balans te blijven. Welke ingrediënten horen er volgens haar in je keuken thuis?
De gezondste ingrediënten vinden in de supermarkt, is niet altijd even makkelijk. Daarom vragen wij aan toonaangevende voedingsdeskundigen wat voor hen onmisbaar is in de keuken. Dit keer vertelt Hanne van Jaarsveld, natuurgeneeskundig therapeut gespecialiseerd in Ayurveda en voeding, welke voedingsmiddelen een vaste plaats hebben in haar keuken.
1. Citroen
“Om de dag mee te starten, drink ik altijd een groot glas gekookt warm water met een halve uitgeperste citroen. Het citroenwater kan heel gemakkelijk de eerste stap naar het koffiezetapparaat vervangen. Ook zuivert citroenwater je lever en neutraliseert het je pH-waarde.”
2. Kruiden en specerijen
“In de Ayurveda maken we gebruik van verwarmende en verkoelende kruiden en specerijen. De kruiden en of specerijen worden afgestemd op je dosha-type Vata, Pitta, Kapha of een combinatie, op de seizoenen en op een eventuele aanwezige fysieke of mentale aandoening. Verse kruiden zoals bijvoorbeeld brandnetel, paardenbloem, koriander en oregano hebben een bijzondere medicinale werking. Ik maak mijn eigen Pitta ayurvedische specerijencompositie, ook wel churna genoemd, op basis van koriander, venkel, komijn, rietsuiker, kardemom, gember, geelwortel, ceylonkaneel en steenzout. Deze churna houdt Pitta in balans. Zo is er voor elke dosha-type Vata, Pitta en Kapha een eigen churna.”
3. Ghee
“Vet is een belangrijke brandstof voor je lichaam. Denk aan ghee, kokosolie, olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie en hennepzaadolie. Ghee wordt zelfs het vloeibare goud genoemd omdat het onder andere cholesterolverlagend werkt en de spijsvertering verbeterd. Vet zorgt er ook voor dat vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E in de darm opgenomen kunnen worden.”
4. Detoxthee
“Ik drink regelmatig een ayurvedische thee op basis van koriander, komijn en venkel. Deze thee werkt als detox voor je lichaam.”
5. Groene, biologische (kiem)groenten
“Gekookte of gestoomde groene biologische groenten staan bij mij veel op het menu. Deze groenten zijn bitter en reinigen je lever. Ook kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Daarnaast zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. Deze zijn onder meer nodig voor celgroei en herstel.”
6. Pompoen- en zonnebloempitten
“Zaden en pitten zijn voor mij een betere keuze dan noten. Deze zijn veelal te olieachtig en te zwaar verteerbaar. Pompoenpitten zijn extra goed voor de werking van mijn nieren.”
7. Warm gekookt water
“Warm gekookt water drink ik de hele dag door. De cellen in je lichaam worden beter gezuiverd door gekookt water dan door koud kraanwater. Gekookt warm water geeft ook meer warmte en rust in je lichaam.”
8. Zuivere, onbewerkte honing
“Bij de wisseling van de seizoenen gebruik ik een week lang zuivere, onbewerkte honing. Je lichaam heeft het altijd wat zwaarder bij de overgang van het ene seizoen naar het andere seizoen. Honing, een eetlepel per dag, zorgt dan dat dit moeiteloos verloopt.”
9. Wakame
“Algen en wieren bevatten veel vitaminen en mineralen zoals vitamine B1. Zeewier is ook een bron van calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en jodium. Vooral de soort ‘wakame’ is rijk aan calcium.”
10. Volle granen
“Ik ben fan van volle granen zoals gerst, haver en spelt. De hele graankorrels zorgen voor een stabiele suikerspiegel en geven meer energie.”
Meer weten over Ayurveda? Bezoek de website van Hanne van Jaarsveld.
Foto door Studio FC