De kruiden in je moestuin of vensterbank, die rozenbottel langs de weg of een bosje brandnetels. Allemaal de basis van een gezonde en vooral lekkere thee. Maar kost dat niet heel veel tijd? En is het niet ingewikkeld? Nee en nee! Wij geven je fijne recepten voor liters zelfgemaakte thee.

In de supermarkt is er thee in bijna alle smaken te koop, van de populaire rooibos tot cheesecake smaak. Toch is het maken van je eigen thee veel leuker en je weet ook meteen wat erin zit. Deze recepten zijn goed voor liters zelfgemaakte thee.

Recept voor: Ik-heb-geduld-genoeg thee

Wanneer je moestuin al vol staat met weelderige kruiden of je gerust een rondje omfietst om iets plukken, is dit recept iets voor jou. Geduld is een schone zaak, maar dan heb je ook wat!

 • Rode biet, wortel, kaneel, rozijnen, sinaasappel, gember.
 • Bloemen van koriander, basilicum, wilde roos, muskaatsalie, shiso (rood en groen) en citroenbasilicum.
 • Tomaat, ui, mint, kaneel, citroenschil, zwarte peper, peterselie.

Recept voor: Ik-geef-je-cadeau thee

Thee als cadeau afgezaagd? Welnee, niet als je het zelf maakt. Maak er een vrolijk pakketje van en je cadeau is klaar.

 • Kaneel, kardemom, pepermunt, vanille, gedroogde bessen, cacao.
 • Cacao, saffraan, kokos, rozijnen, gember, pepermunt, rozenblaadjes.

Recept voor: Ik-wil-slapen-thee

De wijzers van de klok staan al op twaalf uur, maar de slaap wil maar niet vatten. Deze thee bevat allemaal heerlijke kruiden die ervoor zorgn dat jij zo in slaap dommelt.

 • Sint Janskruid, citroenmelisse, oranjeblad, (optioneel: zoethout).
 • Passiebloem, kamille, lavendel, valeriaan.
 • Of een eigen mengeling van bovenstaande kruiden en planten.

Bereiding

De bereiding is voor alle theeën hetzelfde. Overgiet de ingrediënten met kokend water en laat het tien tot vijftien minuten intrekken. Je kunt ze ook in een theefilter of thee-ei doen en die in het kokende water laten hangen totdat je het sterk genoeg vindt.

5x tips voor zelfgemaakte thee

 1. Heb je een moestuin? Om zelf thee te maken zijn planten als munt, citroenverbena, kamille, lavendel, brandnetel en salie altijd handig om in de buurt te hebben.
 2. Voor een glas thee heb je ongeveer twee gram gedroogde thee nodig, voor een pot zo’n vijf gram.
 3. Verse thee is heerlijk, maar je kunt ook een grotere hoeveelheid maken en dit laten drogen. Zo kun je er het hele jaar door van genieten. Laat het drogen op een vel papier in een donkere ruimte. Bewaar het vervolgens in een weckpot op een donkere en koele plaats. Maak wel eerst een kleine hoeveelheid, zodat je zeker weet dat je de zelfgemaakte thee lekker vindt.
 4. Je kunt alleen kruiden, vruchten en bloemen gebruiken, maar je kunt ook als basis kiezen voor witte, groente of zwarte thee.
 5. Re-steeping, ofwel het hergebruiken van verse thee, kan tot ongeveer drie keer. Sommigen vinden de tweede zetting lekkerder dan de eerste. Na ongeveer drie uur moet je de theeblaadjes wel weggooien.

Wil je uitleg over het maken van thee? Weten welke kruiden goed bij elkaar passen en hoe je de allerbeste pot thee maakt? Kom dan naar het gezondNU tuinfeest in de tuinen van A. Vogel en doe mee aan de workshop ‘maak je eigen kruidenthee’.