Het hele hele jaar door stromen bij de redactie van gezondNU vragen binnen van lezers. Ze worden beantwoord door ons team van specialisten in gezondNU. We selecteerden drie bijzondere vragen uit het afgelopen jaar. Zoals: is kruidenthee een medicijn?

Is kruidenthee een medicijn?

Op de radio hoorde ik dat het drinken van kruidenthee niet zo gezond is. Het probleem zou zijn dat alle kruiden in feite geneeskruiden (dus medicijnen) zijn. En die zou je niet zonder reden dagelijks moeten gebruiken. Moet ik nu weer gewoon zwarte thee drinken? Of is mijn kamille- of muntthee op zijn tijd toch niet zo slecht? (naam bekend bij de redactie)

Beantwoord door Florentine van Vollenhoven, natuurgeneeskundige:

De naam thee mag feitelijk alleen gebruikt worden voor een drank die gemaakt wordt van blaadjes en bladknoppen van de theeplant, de Camellia sinensis. Kruidenthee is geen echte thee, maar een aftreksel van gedroogde bladeren, bladstengels, bloemknoppen en dergelijke van planten en kruiden.

Over het algemeen wordt aanbevolen om na zo’n drie weken onafgebroken gebruik van eenzelfde kruidenthee te stoppen en over te gaan op een kruidenthee met een andere samenstelling. De manier van bereiding van de kruidenthee bepaalt overigens ook of er in meer of mindere mate een therapeutische werking van uitgaat.

‘Zwarte’ thee heeft als werkzame stof onder andere cafeïne, waardoor een kopje thee al gauw half zo veel cafeïne bevat als een kop koffie. De looistoffen in de thee vertragen echter de opname van cafeïne in het lichaam. Hierdoor is het stimulerende effect van een kop thee lager dan dat van koffie, maar het blijft wel langer nawerken.

Zowel zwarte thee als kruidentheeën bevatten antioxidanten, zoals in allerlei producten van plantaardige herkomst. Zoals met zoveel zaken draait het vooral om variatie. Zo kunt u blijven genieten van een warm kopje (kruiden)thee!

Ochtendhoofdpijn door zuurstofgebrek

Is het bekend dat bij ochtendhoofdpijn de oorzaak kan liggen in de hoeveelheid zuurstof die je ’s nachts inademt? Ik word wakker met flinke tot zeer hevige hoofdpijn. Sinds ik ademhalingsoefeningen doe, merk ik een zeer duidelijke verbetering. (naam bekend bij de redactie)

Beantwoord door Metta Hofstra, huisarts:

Ja, je kunt ’s ochtends wakker worden met hoofdpijn als je ’s nachts te weinig zuurstof hebt ingeademd. Dit is het meest opvallend bij het slaapapneusyndroom, ook wel OSAS genoemd, waarbij de ademhaling vele malen per nacht stokt en het zuurstofgehalte van het bloed fors kan teruglopen. Na adempauzes die vele seconden duren, komt de ademhaling dan met een grote snurk weer op gang. Het stokken van de ademhaling kan veroorzaakt worden door passageproblemen van de neus, maar ook door overgewicht of een afwijkend vorm van het gehemelte.

Mensen die aan dit syndroom lijden, worden doorgaans moe wakker en hebben hoofdpijn en concentratiestoornissen. Ze hebben zelfs meer kans op hartinfarcten en andere ernstige aandoeningen.

Afgezien van dit syndroom zijn er ook onschuldige oorzaken van zuurstoftekort tijdens het slapen. Het doorbrengen van de nacht in een slecht geventileerde kamer bijvoorbeeld, of verkouden zijn. Ik denk dat het in uw geval misschien goed helpt om ademhalingsoefeningen te doen voor het slapengaan, maar bij OSAS helpt dat niet. In dat geval zijn mensen ’s nachts aangewezen op een beademingsapparaat of soms op een antisnurkbeugel die de kaakchirurg aanmeet.

Paniek om niets

Op een morgen was ik thuis bezig met het huishouden, niets bijzonders, toen ik ineens geen lucht meer kreeg. Op een gegeven moment kreeg ik gelukkig weer lucht, maar ik vond dit een zeer angstige situatie. Er was tijd voor nodig om dit gevoel kwijt te raken. Wat was de oorzaak? (naam bekend bij de redactie)

Beantwoord door Kemal Inci, psycholoog:

Plotselinge benauwdheid kan een paniekaanval zijn. Vaak zijn paniekaanvallen eenmalig en gaan ze vanzelf voorbij. Bij een paniekaanval kunt u ook gaan beven en zweten. Ook pijn in de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, een tintelend gevoel in uw handen of rond de mond, benauwdheid en hyperventilatie zijn symptomen.

Wanneer paniekaanvallen zich vaker voordoen, kan er sprake zijn van een paniekstoornis. Dit is een uiterst hinderlijk probleem dat een grote aanslag kan vormen op uw kwaliteit van leven en functioneren.

Mensen kunnen soms uit het niets een paniekaanval krijgen, maar vaak is het in reactie op een langdurige stressvolle periode of onderdeel van een specifieke angststoornis.

Een paniekstoornis is in de regel goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie, eventueel ondersteund met medicatie. Ook kan een paniekaanval uitgelokt worden door lichamelijke klachten zoals astma, diabetes en hormonale problemen.

Tot slot kunnen hartklachten aan deze symptomen ten grondslag liggen. Daarom is het van groot belang dat eventuele lichamelijke oorzaken worden uitgesloten voordat u psychologische behandeling overweegt. Ik raad u daarom aan de huisarts te raadplegen. Indien nodig kan deze u voor nader onderzoek doorverwijzen naar een specialist.

Stel je vraag aan de redactie

Mail het aan redactie@gezondnu.nl o.v.v. Spreekuur-vraag

Lees ook het boek: Voeding als medicijn