De bloemetjes verwerk je in een salade, de naaldjes zijn lekker bij aardappelen of een kippetje in de gril en van thee met rozemarijn word je vrolijk. Rozemarijn is een kruid dat je niet wilt missen voor je gezondheid. Het geeft vleugeltjes aan elk gerecht en maakt jou gezonder.

Geheim 1: Je kunt rozemarijn invriezen

Als de plant in je tuin of op je balkon groeit, heb je 365 dagen per jaar rozemarijn binnen handbereik. Om rozemarijn te oogsten, knip je de bovenste topjes, zo’n zes centimeter, van de struik. Heb je te veel geoogst? De toppen blijven een paar dagen goed in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen of drogen, maar vers is het best.

Geheim 2: Rozemarijn helpt tegen winderigheid

Rozemarijn is lekker in combinatie met lamsvlees, over gebakken aardappels of verwerkt in brood. Of rooster een kippetje onder de grill met sinaasappel en rozemarijn. Heerlijk! Gebruik rozemarijn alleen niet te kwistig vanwege de sterke smaak. Naast smaak voegt rozemarijn ook nog wat gezondheid aan je maaltijd toe: het kruid helpt bij de vertering, waardoor je minder snel last krijgt van winderigheid of krampen. Nog een voordeel: rozemarijn ontsmet en helpt voedsel langer te bewaren.

Geheim 3: De bloemen staan prachtig in een salade

In het vroege voorjaar, soms al in februari, maar vaker in maart, verschijnen paarsblauwe of lilakleurige bloempjes in de rozemarijn. Ze bloeien wel tot mei of juni. De bloemen bevatten veel nectar, waardoor ze insecten als vlinders, bijen en hommels aantrekken. De bloemen zijn eetbaar en staan superleuk door een salade.

Geheim 4: Van rozemarijnthee word je vrolijk

Van oudsher wordt rozemarijn ingezet als kruid dat het hart troost en vrolijk maakt. Eén kopje rozemarijnthee zou je stemming al kunnen oppeppen. Daarnaast zou het ook nog eens je creativiteit vergroten. Dat willen we! Zo zet je rozemarijnthee: gebruik een theelepel rozemarijnnaaldjes op een kwart liter kokend water. Een paar minuutjes laten trekken en opdrinken maar. Dit is trouwens ook een prima steuntje in de rug bij verkoudheid.

Geheim 5: Rozemarijn is de basis voor een simpele dressing

Een van de gemakkelijkste manieren om de smaak van rozemarijn te behouden, is door rozemarijn te mengen met azijn of olie. Zo krijg je een heerlijk mengsel wat je kunt gebruiken als dip of saladedressing. Leuk voor op de keukenplank of als cadeau: koop een glazen fles en vul die met olie en wat gedroogde takjes rozemarijn. Voeg eventueel wat knoflook toe.