In het toetjesschap zijn er twee favorieten: tiramisu en chocolademousse. Bijna iedereen vindt ze lekker en ze maken een diner in één klap feestelijk. Maar welke van deze machtige desserts is gezonder, goedkoper en duurzamer? Wij doken in de toetjes en legden tiramisu en chocolademousse langs dezelfde meetlat.

Tiramisu is het beroemde Italiaanse toetje dat inmiddels niet meer uit het Hollandse toetjesschap weg te denken is. In het Italiaans wordt het geschreven als Tiramisù, wat letterlijk ‘trek mij omhoog’ betekent. Een iets vrije vertaling is ‘maak mij blij’. Sinds 1980 komt tiramisu voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. Over de oorsprong van dit toetje valt te twisten. Jarenlang was er een strijd tussen de Italiaanse regio’s Veneto en Friuli over de herkomst. Het ging zelfs zo ver dat Friuli een aanvraag indiende bij het ministerie van Landbouw om tiramisu toe te voegen aan de lijst met streekproducten. Deze aanvraag werd goedgekeurd.

Wie als eerst op het idee kwam om van chocolade een luchtig toetje te maken, is onduidelijk. Er wordt gespeculeerd dat het een idee was van de Fransen. Het woord chocolademousse is niet voor niets een samenstelling van het Nederlandse chocolade en het Franse mousse (schuim).

Wat is goedkoper?

Bij Albert Heijn betaal je voor de goedkoopste tiramisu van het eigen merk €2,22 voor 500 gram. Voor dezelfde hoeveelheid tiramisu ben je bij jumbo €2,20 kwijt. De goedkoopste chocolademousse is bij Albert Heijn van het merk Zaanse Hoeve. Voor 75 gram betaal je €0,26. Ga je naar Jumbo dan ben je het goedkoopste uit als je chocolademousse van het merk Almhof koopt; 200 gram is net iets meer dan een euro (€1,10).

Winnaar: Het scheelt weinig, maar chocolademousse is nét iets goedkoper dan tiramisu.

Wat is gezonder?

Tiramisu en chocolademousse zijn niet de gezondste toetjes – dat is overduidelijk. Maar zijn er grote verschillen in de voedingswaarden? Wij vergeleken twee flinke porties (100 gram).

  • Calorieën: 254 calorieën in 100 gram tiramisu en 182 calorieën in chocolademousse
  • Eiwitten: 4 gram in tiramisu, 5,1 gram in chocolademousse
  • Koolhydraten: 35,6 gram in tiramisu, 23,4 gram in chocolademousse
  • Vet: 10,1 gram in tiramisu en 7,3 gram in chocolademousse
  • Voedingsvezels: 1,7 gram in tiramisu, 1 gram in chocolademousse
  • Vitaminen en mineralen: in chocolademousse zit meer calcium (97 mg) dan in tiramisu (60 mg). Ook zit in de mousse meer magnesium (37 mg versus 19mg).

Winnaar: Chocolademousse! Dit populaire toetje bevat minder calorieën, koolhydraten en vet. Daarnaast zitten er meer eiwitten in chocolademousse en iets meer calcium en magnesium.

Wat is duurzamer?

Om chocolademousse te maken, is cacao nodig. Het is bij de meeste merken alleen niet te achterhalen waar deze cacao vandaan komt en of het duurzaam wordt verbouwd. Albert Heijn en Jumbo geven bij de mousse van het eigen merk aan dat ze UTZ gecertificeerde cacao gebruiken en hiermee duurzame cacaoteelt steunen. Deze cacao komt uit Centraal-Amerika en moet dus wel eerst een flinke reis naar Nederland afleggen. UTZ gecertificeerde boeren schijnen landbouwmethodes te gebruiken met respect voor mens en natuur. Naast cacao heb je voor chocolademousse ook suiker, melk(poeder) en eieren nodig. Suiker hoeft in principe geen reis af te leggen, want suikerbieten worden gewoon in Nederland geteeld. Ook hebben we in Nederland genoeg melkkoeien. Het is alleen niet terug te vinden of de suiker en melk voor chocolademousse ook daadwerkelijk uit Nederland komt. We weten wel dat het produceren van melk vaak niet diervriendelijk is. Volgens Milieu Centraal brengt de melkveehouderij veel milieuproblemen met zich mee. Voor de veehouderij wordt namelijk energie gebruikt, waardoor het broeikasgas CO2 vrijkomt. Daar komt bij dat via de mest van koeien methaan en lachgas in de lucht komt. De eieren in chocolademousse zijn bijna altijd scharreleieren. Dit zijn na kooieieren (legbatterij-eieren) de minst diervriendelijke eieren.

Voor het maken van tiramisu heb je ook suiker, cacao, melk en eieren nodig. Wederom is het lastig te achterhalen waar de cacao vandaan komt. Bij de tiramisu van Albert Heijn en Jumbo eigen merk staat wel aangegeven dat het UTZ gecertificeerde cacao is. Een beetje alcohol en koffie mag in deze Italiaanse lekkernij ook niet ontbreken. Meestal wordt er voor een zoete Italiaanse wijn gekozen, zoals Marsala wijn. Deze wijn wordt gemaakt in de omgeving van Marsala op het westelijke deel van Sicilië. Uit welk land de koffiebonen voor tiramisu worden gehaald, blijft een raadsel. Eén ding is zeker: de bonen moet geïmporteerd worden.

Winnaar: Gelijkspel, omdat de verschillen minimaal zijn. Als je tiramisu en chocolademousse zelf maakt, kies dan voor biologische ingrediënten of experimenteer met een versie zonder dierlijke producten. Er staan hiervoor recepten genoeg op internet. Wie goed speurt, komt ook biologische tiramisu en chocolademousse in de supermarkt tegen.

De winnaar is…

Chocolademousse is goedkoper en net iets gezonder. Een terechte winnaar dus!

Ben je benieuwd of een tompouce of donut gezonder is? Lees het hier.