Suiker is overal. Het zit verstopt in satésaus, ketchup en pastasauzen. Het is één van de belangrijkste ingrediënten in chocola, ijs en donuts en wordt als klontje in koffie en thee gegooid. Toch weet 84 procent van de Nederlanders niet hoe ze moeten minderen met suiker. Wij helpen je de vier grootste suikerbronnen te tackelen.

Gemiddeld krijgen Nederlanders ongeveer dertig suikerklontjes per dag binnen, dat is 122 gram aan suikers per dag. Uit onderzoek van het Diabetes Fonds bleek dat bijna niemand zich hier bewust van is. De meesten denken dat ze gemiddeld tien suikerklontjes (40 gram) per dag eten en 84 procent weet niet hoe ze moeten minderen met suiker. Het tackelen van de vier grootste suikerbronnen in je eetpatroon is een mooi begin.

Suikerbron 1: Frisdrank

Het is een inkoppertje, maar frisdrank is een grote bron van suiker. Ruim 35 procent van onze dagelijkse suikerconsumptie is afkomstig van frisdranken en andere zoete drankjes. Het wordt daarom ook wel ‘vloeibaar snoep’ genoemd. Naast een grote leverancier van suiker, is frisdrank ook een onverwachte dikmaker. Je drinkt het als water, maar dat is het niet. Een glas frisdrank bevat gemiddeld vijf à zes suikerklontjes. Een eenvoudige manier om minder suiker binnen te krijgen, is dus door frisdrank uit je eetpatroon te bannen. Stap over op water, (kruiden)thee en af en toe een kop koffie.

Suikerbron 2: Snoep

In veel producten die we eten is suiker onzichtbaar. Behalve bij taart, snoep en koek. Iedereen weet dat deze producten bomvol suiker zitten. De suikerklontjes liegen er niet om. In een zakje Skittles zitten 12 suikerklontjes. En wie een reep Snickers eet, krijgt in een paar happen acht suikerklontjes binnen. Ook de ouderwetse gevulde koek is suikerrijk en bevat vijf suikerklontjes. Bak je tussendoortjes vaker zelf – zo weet je precies hoeveel suiker je toevoegt – snack met groente en kies eens voor een halve portie.

Suikerbron 3: Sauzen en dressings

Eerder vergeleken we al de bekende sauzen mayonaise en ketchup. Eén ding viel ons extra op: ketchup zit vól suiker. Ook barbecuesaus, cocktailsaus, curry en satésaus uit de supermarkt bevatten heel veel suiker. Leg je het etiket van een fles sladressing onder de loep, dan schrik je ook van de grote hoeveelheid suiker. Gelukkig zijn de meeste sauzen heel makkelijk zelf te maken. Het is zelfs lekkerder! Maak zelf satésaus met pindakaas en een sladressing met olijfolie en kruiden. Tip: ook kant-en-klare pastasauzen staan bekend als suikerbommen. Met een blikje tomatenpuree maak je zelf de lekkerste pastasaus.

Suikerbron 4: Soep uit blik

Iets minder voor de hand liggend: soep uit blik. Aan de tomatensoep, kippensoep en groentesoep uit de supermarkt wordt vaak veel suiker toegevoegd. Het verschilt natuurlijk wel per blik, maar in een kom soep zitten al snel twee suikerklontjes. Door zelf soep te maken, krijg je die extra portie suiker niet binnen. Want welke thuiskok opent nu de suikerpot bij het maken van soep?