Trots én blij zijn we met onze nieuwe columnist Anne Marie Reuzenaar, orthomoleculair voedingskundige. Ze neemt ons in gezondNU mee naar haar praktijk. Met haar jarenlange ervaring laat ze in de column zien dat ongezonde voeding direct effect heeft op je lichaam én je gedrag.

Suiker is niet gezond, daarvan lijkt iedereen doordrongen. Alhoewel … het is nog maar kortgeleden dat we juist vet als grootste bedreiger van onze gezondheid beschouwden. Wie onze suikerinname al jaren kritisch volgt, is orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. Al 26 jaar eet ze wegens gezondheidsredenen zo goed als geen suiker. Mét succes, want het bracht haar persoonlijk veel gezondheidswinst.

Met deze professionele én persoonlijke kennis op zak, publiceerde ze verschillende boeken over puur en natuurlijk eten zonder suiker en toevoegingen. Voor gezondNU is Anne Marie daarom geen onbekende. In januari 2014 interviewden we haar voor De Ontmoeting. Een goed gesprek over één van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid; de verslavende werking van suiker. Hieronder lees je opvallende fragmenten uit het interview:

Snoep verstandig, eet een appel. Dat wéten we allemaal. Maar kom aan, suiker is zo lekker!

Anne Marie Reuzenaar: “Heb je wel eens geprobeerd om drie dagen geen suiker te eten? Als je dan trillerig wordt en alle kastjes opentrekt op zoek naar zoet, heb je het te pakken. Je winst? Meer energie, een helder hoofd, gewichtsverlies en geen middagdipje.”

Niet alleen suiker heeft effect op onze gezondheid, maar ook zoetmakers zoals stevia

“Er staat steeds vaker ‘gezoet met stevia’ op voedingsmiddelen, maar er gaat ondertussen gewoon maltodextrine (een vorm van suiker) bij. Je moet etiketten spellen, wil je suikervrij eten. En dan nog is het lastig. Ik heb eens een moeder ontmoet die bewust met voeding omging, maar haar kind wel vijf glazen diksap per dag gaf. Dat was dus de reden waarom dit jongetje van vier nauwelijks energie had. Deze vrouw dacht bewust over voeding na. Hoeveel mensen doen dat? En wie durft zijn kind vervolgens met een fles water en wat plakjes komkommer naar school te sturen; dat is toch zielig?”

Hoeveel suiker heb je nodig?

“Het is niet gek dat je een haat-liefde-verhouding hebt met suiker. Dat hebben we allemaal. Het geeft ook een goed gevoel. En, zonder suiker ga je dood. Je hebt echter maar weinig nodig om gezond te blijven. Niet meer dan twintig gram, ongeveer een suikerklontje per dag. Dat is genoeg om energie vrij te maken uit vet.”

Anne Marie Reuzenaar is orthomoleculair voedingskundige en schrijver van onder andere de boeken ‘Zonder suiker’en ‘Natuurlijk! Elke dag écht eten’. Ze schrijft vanaf deze maand een column voor gezondNU. In deze eerste column laat ze zien dat een woede-aanval verrassend genoeg uitgelokt kan worden door wat je eet.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Suiker »