Williene Klinck schrijft recepten op haar website Smakelijck, heeft een aantal gelijknamige kookboeken én een samenwerking met het restaurant Smakelijck. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, vertelt ze. Maar wie wil nu niet van haar hobby haar werk maken? Laat je inspireren door Williene.

Een website, kookboeken én samenwerken met een restaurant. Dat klinkt Smakelijck maar ook… euh… druk. Zeven vragen aan Williene.

Hoe is je passie voor E-nummervrij en suikervrij ontstaan?

“Een aantal jaren terug kreeg ik het zwarte boekje ‘Wat zit er in ons eten?’ onder mijn neus geduwd. Mijn eerste reactie was; het zit in onze voeding, dan is het vast wel goed. Anders zou het er niet in mogen zitten.”
“Maar toen ik net mijn eerste kindje had gekregen en last had van buikklachten leek het me een goed idee om E-nummervrij uit te proberen. Binnen een maand was ik van mijn klachten af. Sinds dat moment vermijd ik E-nummers.”

Wat was de eerste stap naar eten zonder E-nummers?

“Koken zonder pakjes en zakjes! Ik liet ze staan en ging steeds meer zelfs aan de slag in de keuken. Ik ontdekte en maakte veel nieuwe recepten. Mijn keukenla met recepten zat propvol. Ik kon steeds vaker recepten niet meer terugvinden. Toen besloot ik alles op een blog te zetten, gewoon voor mijzelf. Maar er kwamen snel reacties van mensen die mijn recepten hadden uitgeprobeerd en enthousiast waren.”

Je was een bevlogen privé-kok, maar het werd je werk?

“Ja. Door lezers werd ik aangespoord meer recepten te schrijven. Om dat op een goede manier te doen, ging ik me steeds meer verdiepen in E-nummers. Ik las boeken, artikelen van artsen, medische tijdschriften. Toen ik me meer in het onderwerp verdiepte, kwam ik er achter dat ook suikers niet best zijn voor je lichaam. Dus ging ik naast E-nummervrij ook suikervrij eten. Ik had geen last meer van de suikerdip en had de hele dag meer energie. Moeilijk was het niet om suikers te mijden, want juist producten met veel E-nummers zijn suikerrijk.”

Na de website kwamen de kookboeken en het restaurant…. hoe?

“‘Ik sta met mijn laptop in de keuken, dat is helemaal niet handig’, zeiden lezers van mijn website. ‘Heb je ook een kookboek?’ Eerst was ik terughoudend – er zijn al veel kookboeken … Toch ging ik kookboeken schrijven. Onder andere over groente, omdat het belangrijk is om zoveel mogelijk groente te eten. Maar ook schreef ik Smakelijck Zoet, een bakboek. Ik eet suikervrij en laat met dit boek zien hoe je op een verantwoorde manier kunt bakken. Sinds maart is Smakelijck Zomer op de markt.”

Dus goed snoepen is gezond snoepen?

“Niet helemaal. Het is niet de bedoeling dat je elke dag koekjes en taartjes maakt met natuurlijk zoet. Want door die smaak, ook al is het natuurlijk, blijft je lichaam verlangen naar zoet. Maar voor het weekend en verjaardagen is het een uitkomst. Mijn nieuwste boek is het zomer kookboek. In de zomer heeft je lichaam behoefte aan ander eten dan in de winter. Koken volgens het seizoen is lekkerder en goedkoper.”

De trend is eten zonder toevoegingen, goede trend toch?

“Ik ben blij met de aandacht, maar het is jammer dat fabrikanten het soms nog ingewikkelder maken. Toen ik startte met E-nummervrij eten stonden alle E-nummers duidelijk op de verpakking. Nu zijn er steeds meer andere namen in de omloop die je niet herkent als E-nummer. Op de verpakking staat ‘vrij van kunstmatige toevoegingen’, maar als je dan op de achterkant kijkt, zitten er gewoon E-nummers in. E621 wordt met name in hartige producten gebruikt onder de naam monatriumglutamaat of Ve-tsin.”

Dé tip om te eten zonder e-nummers en geen suiker?

“Simpel eigenlijk. Kies natuurlijke producten zoals groente, fruit, eieren, zaden en pitten. Alles zonder verpakking is een goed idee.”


201616.gezondnu.abonneewerving.smakelijck-zomer.coverSmakelijck Zomer + jaarabonnement € 39,95

Neem of geef nu een abonnement op gezondNU en ontvang als welkomstcadeau het nieuwe boek Smakelijck Zomer (t.w.v. € 24,95).

Maak direct gebruik van deze aanbieding! »

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Suiker »