Kinderen die veel frisdrank, fruitdrank of appelsap drinken, hebben meer kans om astma te krijgen. De ziekte lijkt verband te houden met het zogeheten vrije fructose, een vorm van suiker. Dat meldde het Longfonds deze week.

Voor tieners was al eerder een link tussen suikerhoudende dranken en astma gevonden. Nu zijn door wetenschappers in New York bijna tweeduizend kinderen van 2 tot 9 jaar onderzocht. Kinderen die meer dan vijf glazen per week kregen, hadden vijf keer zoveel kans op astma als kinderen die minder dan één glas per maand kregen.

Eens per week frisdrank meer astma

Eén, twee of drie keer maand een suikerhoudende drank maakte weinig uit. Maar vanaf eens per week ging het risico op astma omhoog. Sinds de jaren tachtig neemt het aantal mensen met astma sterk toe. Ook de consumptie van suikerhoudende dranken is sinds die tijd toegenomen. De wetenschappers van deze studie vermoeden dat dit met elkaar te maken heeft.

“Deze ontdekking is weer een puzzelstukje in het mysterie van hoe astma ontstaat”, zegt een woordvoerder van het Longfonds. “En we willen graag weten hoe astma ontstaat, want alleen met die kennis kan er een manier gevonden worden om astma te voorkomen. Dat bespaart een kind een hoop ellende.” In Nederland zijn ruim 100.000 kinderen tot 14 jaar met astma, elke dag krijgen 73 kinderen de diagnose.

Vruchtensappen beter

Suiker komt voor in verschillende vormen, zoals glucose en het minder bekende fructose en sucrose. Fructose zit in appelsap, andere fruitdrankjes en frisdranken. Het wordt ook vrije fructose genoemd, omdat het niet vast zit aan andere vormen van suiker. Vruchtensappen horen echter niet bij de fruitdrankjes. Sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld minder fructose en meer sucrose. En dat lijkt juist te beschermen tegen astma.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Suiker »